ICT~Office, branchevereniging IT-, Telecom- en Officebedrijven


Het UWV zoekt (ICT-)bedrijven voor ICT~Haalbaarheidstoets uitbesteding Realisatie en Applicatie Beheer

30 nov 2011 om 16:41

Het UWV gaat een ICT~Haalbaarheidstoets uitvoeren en wil hiervoor de dialoog aangaan met bedrijven, die kennis hebben van en ruime ervaring hebben met de uitbesteding van Realisatie- en ApplicatieBeheer. De ICT~Haalbaarheidstoets is een product van ICT~Office en heeft als doel de kwaliteit van ICT-projecten bij overheidsorganisaties te verbeteren. De toets levert een advies op, dat in een vroegtijdig stadium aangeeft of het gewenste ICT-project tot een succes kan leiden en hoe de kans op succes vergroot kan worden.

Achtergrond

UWV staat voor de uitdaging om de aankomende jaren de uitvoeringskosten aanzienlijk te verlagen en te transformeren naar e-dienstverlening. Dat kan alleen door de inzet van ICT. Die moet zorgen voor lagere kosten en betere continuïteit.

Sinds enkele jaren beschikt UWV C-ICT over een team ontwikkelaars op het gebied van Workflow (Flower en BPMOne), Input- en Outputmanagement (Biztalk) en het systeemintegratieplatform (SIP). De dienst die het team REAB (Realisatie En ApplicatieBeheer) voor deze gebieden levert, bestaat uit:

* Applicatieontwikkeling

* Applicatiebeheer

* 3e lijn support

* Prototyping

* Advisering

De komende jaren staan voor REAB in het teken van een aantal voorname ontwikkelingen. Voorbeeld hiervan is een doorlopende stabilisatie en verbetering van het Biztalkplatform voor systeemintegratie, mede met het oog op verdere integratie van voorzieningen op het SIP als gevolg van de ontwikkelingen op het gebied van e-werken en e-dienstverlening. Op het Workflowdomein (Flower/BPM-One) zal een migratie van alle bestaande functionaliteit naar de suite gaan plaatsvinden, hetgeen betekent dat alle systemen omgebouwd moeten worden naar de nieuwe standaardsuite van het UWV.

Conform haar visie op bedrijfsvoering onderzoekt UWV de mogelijkheden om deze dienst bij een externe dienstenleverancier te beleggen. In dit kader heeft UWV besloten tot een marktverkenning om zo een beeld te krijgen van de mogelijkheden en onmogelijkheden om dit door een externe partij te laten uitvoeren.

Scope

Sinds 2011 bestaat REAB uit twee teams. Eén team houdt zich bezig met werkzaamheden op het gebied van workflowapplicaties met behulp van de producten Flower en BPM/One. Het andere team richt zich op Biztalk-toepassingen. Het Workflowteam bestaat uit 7 engineers BPM/One en 2 projectmanagers. Het Biztalkteam bestaat uit 11 Biztalk-engineers en 2 projectmanagers. Tevens zijn er twee systeemtesters, die voor beide teams worden ingezet, en is er een systeembeheerder voor de ontwikkel- en testomgeving.

Vraagstelling voor ICT~Haalbaarheidstoets

Het UWV zoekt antwoorden op de onderstaande vragen:

Hoofdvraag

Is het mogelijk om de dienst van het team Realisatie en ApplicatieBeheer (REAB) van het UWV C-ICT te beleggen bij een externe marktpartij?

Deelvragen

* Hoe kan de gevraagde prestatie het beste worden geformuleerd? En hoe kan de kwaliteit van de prestatie het beste worden uitgedrukt en vervolgens gemeten?

* Welke contractvorm geeft de leverancier en het UWV het meeste inzicht in de voorspelbaarheid van kosten?

* Een deel van de betrokken medewerkers is in dienst van het UWV. Hoe adviseert de markt hiermee om te gaan? Is het verstandig om deze mensen onderdeel uit te laten maken van de overeenkomst en zo ja, hoe?

* Wat adviseert de markt rondom de koppelvlakken van de dienstverlening met interne en externe aanbieders en afnemers van de diensten?

* Welke risico's ziet de markt en welke risicobeperkende maatregelen worden aanbevolen?

* Welke kwantitatieve informatie heeft de markt nodig om een aanbieding te kunnen doen?

Workshop

Het UWV en ICT~Office houden op vrijdagochtend 9 december a.s. een workshop in Amsterdam. (ICT-)bedrijven die kennis hebben van dienstverlening m.b.t. uitbesteding van het applicatiebeheer en de aanverwante dienstverlening en beschouwd worden als potentiële inschrijver, kunnen in aanmerking komen voor deelname.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden voor de workshop bij Evert Janssen van ICT~Office: haalbaarheidstoets@ictoffice.nl. De aanmelding moet vergezeld gaan van een duidelijke motivatie. Voorafgaand aan de workshop krijgen de deelnemers aanvullende informatie toegestuurd. De uiteindelijke keuze voor de uit te nodigen partijen ligt bij het UWV.

Voor meer informatie over de ICT~Haalbaarheidstoets gaat u naar www.haalbaarheidstoets.nl.