Gemeente Den Haag

Persbericht

300 jaar oud kanon terug op Scheveningse boulevard

"Toevalsvondst" krijgt plek op Seinpostduin

Een gietijzeren kanon uit begin 18e eeuw is vandaag teruggeplaatst op de boulevard van Scheveningen. Wethouder Rabin Baldewsingh (Monumentenzorg) onthulde het in oude glorie herstelde kanon. Werklieden stuitten vorige zomer op de Zweedse zesponder tijdens graafwerkzaamheden aan de boulevard. Het kanon heeft waarschijnlijk in de 18e eeuw op het Seinpostduin gestaan als kustverdediging.

De historische vondst vorig jaar was echt een "toevalsvondst", aldus wethouder Baldewsingh. Archeologisch onderzoek wees uit dat gaat het om een zogenaamde `Finbanker', gegoten in Finspong, Zweden. De gemeente liet het kanon conserveren en restaureren, waarna het 'rolpaard' - het houten onderstel - werd gereconstrueerd naar historisch voorbeeld.

"Het terugplaatsen van dit kanon draagt bij aan het historisch besef van de bewoners van onze stad. Het laat weer een glimp zien van hoe het leven er hier drie eeuwen geleden uit zag", zo benadrukte wethouder Baldewsingh. "En dat bovendien op een op zich al historische dag, precies 198 jaar nadat koning Willem I hier aan land kwam."