Politie Kennemerland

Drugshandelaren moeten EUR 4,5 miljoen terugbetalen

Kennemerland, 30-11-2011 o De beide hoofdverdachten in een onderzoek naar een uiterst professioneel georganiseerde hennepkwekerij in Beverwijk zijn maandag jl., in hun woning in Culemborg en Amsterdam, door de politie Kennemerland aangehouden. Het gaat om twee mannen, respectievelijk 40 en 48 jaar oud. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de handel en productie van soft drugs én het witwassen van crimineel verkregen inkomsten uit de kwekerij. Ook de beide vrouwen van de twee hoofdverdachten zijn aangehouden.

Op 25 februari van dit jaar trof de politie een grote hennepkwekerij aan, die zich bevond in drie zeecontainers aan de Zuiderkade in Beverwijk. In totaal nam de politie 35.000 hennepstekken en 1.500 moederplanten in beslag. Die zijn direct vernietigd. Deze vondst vormde de start van een uitgebreid onderzoek naar de hennepkwekerij. Aanvankelijk werden een 35-jarige vrouw uit Utrecht, een 51-jarige man uit Weesp en vier mannen van Braziliaanse komaf aangehouden vanwege hun betrokkenheid bij de kwekerij. De Brazilianen zijn na korte tijd uitgezet omdat zij illegaal in Nederland verbleven. De 35-jarige vrouw uit Utrecht en de man uit Weesp zijn geruime tijd verhoord en uiteindelijk heengezonden. Zij moeten zich te zijner tijd voor de rechter verantwoorden.

Uit het politieonderzoek is vandaag naar voren gekomen dat de jaaromzet van de hennepkwekerij zon 4,5 miljoen bedroeg. Dit bedrag gaat het Openbaar Ministerie verhalen op de beide hoofdverdachten. Zij bleken geen van beiden over legale inkomsten te beschikken. Bij de doorzoeking van de woningen in Culemborg en Amsterdam zijn ook drie autos, een motorscooter en een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen. In de woning in Amsterdam trof de politie ook één van de in februari jl. aangehouden en vervolgens uitgezette Braziliaanse mannen aan. Deze man zal binnenkort opnieuw worden uitgezet.