BDO Accountants & Adviseurs

Hervormingsvoorstellen EC auditmarkt: BDO verwelkomt mogelijkheden voor publiek debat

BDO, het vijfde accountancy- en adviesnetwerk in de wereld, verwelkomt de vandaag gepubliceerde hervormingsvoorstellen van de Europese Commissie voor de auditmarkt, die volgen op het eind vorig jaar verschenen EU Green Paper `Audit Policy: Lessons from the Crisis'.

BDO heeft steeds consequent en op een constructieve manier opgeroepen publieke ondernemingen die controlediensten afnemen meer keuze te geven. Het accountantsnetwerk verwelkomt de voorstellen van de EC, met name de voorstellen die marktconcentratie en het herwinnen van het vertrouwen in controle aanpakken.

BDO gaat op dit moment niet in detail op de voorstellen in. "In dit stadium is het niet mogelijk een gedetailleerde reactie op de voorstellen te geven, omdat het tijd kost om de tekst door te nemen en de gevolgen van de voorstellen voor de controlemarkt en BDO vast te stellen", aldus Noel Clehane, Global Head of Regulatory & Public Policy Affairs. "We zien uit naar een verdere analyse van de voorstellen en we zullen te zijner tijd een reactie geven. Dit is het begin van een langdurig maar erg belangrijk proces, dat echte verandering in onze markt zal bewerkstelligen. BDO zal volledig en op een constructieve manier in dit proces blijven participeren."

CEO Martin van Roekel riep de Europese Commissie aan het begin van deze week op, samen met de CEO's van enkele andere netwerken, om stand te houden. Ook wilden de kantoren blijk geven van hun bezwaar tegen het mogelijke afzwakken van de voostellen. Van Roekel sprak ook zijn teleurstelling uit over de krachtige lobby vanuit verschillende hoeken, dat als zodanig het debat in de weg staat.

Van Roekel daarover: "Het is ontzettend jammer dat bepaalde voorstellen gericht op markthervorming, zoals joint audit en andere maatregelen die de onafhankelijkheid van de controlerend accountant versterken, zijn gesneuveld of afgezwakt."

"BDO blijft een ambitieuze en vooruitstrevende herziening van de structurele aspecten van het accountantsberoep, die van vitaal belang zijn voor zowel het verbeteren van de kwaliteit van de controle als het herwinnen van het vertrouwen in ons beroep, steunen. Het afzwakken van belangrijke voorstellen voordat er publiekelijk en op democratische wijze over is gedebatteerd, dient enkel het handhaven van de status quo en niet het publieke belang."

"We gaan nu voldoende tijd besteden aan het grondig analyseren van de huidige voorstellen en de consequenties ervan voor het beroep en ons netwerk. Het is mogelijk dat we de Europese Commissie sterk gaan adviseren de progressieve voorstellen te herstellen. Dit is in het belang van investeerders en het zal waarborgen dat er beleid wordt ingevoerd dat de spelregels verandert, in plaats van halfslachtig beleid."

Dit is een vertaling van het Engelstalige persstatement uitgegeven door het internationale netwerk van BDO. Bron:
BDO
Datum:
30-11-2011 17:30


CONTACTPERSOON
Sara Sprakel (040) 269 82 72