Vrije Universiteit Amsterdam

Minimale psychologische interventies in laag- en midden-inkomenslanden


* Startdatum: 30-11-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Low Cost Psychological Interventions in Low- and Middle-Income Countries. Stepping Stones to Narrow the Treatment Gap


* Spreker: E. van 't Hof


* Promotor: prof.dr. W.J.M.J. Cuijpers prof.dr. D. Stein


* Onderdeel: Faculteit der Psychologie en Pedagogiek


* Wetenschapsgebied: Psychologie, pedagogiek en onderwijs


* Evenementtype: Promotie

Veel voorkomende psychiatrische stoornissen zoals depressieve- en angststoornissen, ook wel `common mental disorders' genoemd (CMDs), hebben een hoge prevalentie en dragen substantieel bij aan de ziektelast wereldwijd. Het zogenoemde behandelgat voor psychische stoornissen in LAMIC is enorm waarbij ongeveer 76 tot 80% van de mensen die aan een psychische stoornis lijdt geen hulp krijgen. Edith van `t Hof ontwikkelde en testte een goedkope interventie in Zuid Afrikaanse sloppenwijken die weinig tot geen toegang hebben tot geestelijke gezondheidszorg.

Van `t Hof geeft een beeld van de geestelijke gezondheidszorg in Zuid Afrika. De grote meerderheid van de mensen (75%) met een DSM-IV diagnose krijgt geen behandeling voor hun psychische klachten. De geestelijke gezondheidsvoorzieningen zijn ongelijk verdeeld in het land en de toegang tot voorzieningen reflecteren nog steeds het patroon van het Apartheidsysteem. Het dichten van het behandelgat en verlagen van de ziektelast is een prioriteit. Dit kan gedeeltelijk worden bereikt door het versimpelen van behandelingen voor depressieve- en angststoornissen en het verbeteren van toegang tot behandelingen door middel van begeleide zelfhulp.

Van `t Hof probeerde inzicht te verkrijgen in de mogelijkheid tot gebruik van (internet) begeleide zelfhulp in arme gemeenschappen rondom Kaapstad. Daarnaast beschrijft zij een meta-analyse over de effectiviteit van psychotherapie voor CMDs in LAMIC en een systematische review over de effectiviteit van (begeleide) zelfhulp voor depressieve- en angststoornissen. Ten slotte bespreekt zij de `mental health literacy' van deelnemers aan de interventie en hun houding tegenover mensen met mentale problemen.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam