Dienstenbond CNV

Nieuws

29 november 2011

Cao UWV: pensioen voert boventoon

Op 22 november vond de tweede onderhandelingsronde voor een nieuwe cao bij UWV plaats. Onderwerp van gesprek: pensioenen. Dit is lastige materie. In deze info lichten we de hoofdlijn toe. Mocht u echter meer willen weten van een bepaald onderwerp, leest u dan de bijlage.

Problemen bij pensioenfondsen
Net zoals bij vrijwel elk pensioenfonds in Nederland heeft ook pensioenfonds UWV een financieel problemen. De twee belangrijkste oorzaken van dit probleem zijn het feit dat we langer leven en de financiële crisis waardoor de dekkingsgraad erg laag is. Meer uitgebreidere uitleg over deze zaken vindt u in de bijlage.

Deze twee oorzaken zorgen voor problemen op de langere termijn. Daarnaast ontstaat er ook een probleem op de korte termijn. De premie in 2012 komt hoger uit dan de maximale premie die we in de cao hebben afgesproken (20%). De verwachting is dat de premie in 2012 circa 23,5% zou moeten zijn. Dit is een gat in de premie van 3,5%; ongeveer EUR25 miljoen. Volgens de regelgeving moet voor 1 januari 2012 duidelijk zijn hoe dit gat in 2012 zal worden opgevuld. Als hierover geen duidelijkheid bestaat moet het bestuur van het pensioenfonds volgens de regels het opbouwpercentage in 2012 tijdelijk verlagen, in dit geval van 2,1% naar 1,8%. Oftewel: u bouwt dan gedurende één jaar minder pensioen op.

Oplossingen?
Er zijn een aantal mogelijkheden om het gat van de premie op te lossen. Zo kan het bestuur van het pensioenfonds de werkgever vragen om eenmalig geld bij te storten. UWV heeft het fonds desgevraagd in november laten weten geen geld te hebben voor een bijstorting. UWV verwijst daarbij terug naar cao-partijen: zij moeten het oplossen. In het cao-overleg hebben we dan ook zeer uitvoerig stilgestaan bij het probleem van de premie. UWV heeft aangegeven dat zij een aantal mogelijkheden ziet om het gat op te lossen. Bijvoorbeeld door alvast de pensioenleeftijd te verhogen vooruitlopend op het pensioenakkoord.

Vakorganisaties hebben echter hun bezwaren bij de voorstellen. Allereerst vinden we het niet verstandig om onder tijdsdruk structurele wijzigingen door te voeren. Een tijdelijk probleem vraagt ook om tijdelijke maatregelen. Daarnaast zijn we van mening dat UWV zelf ook bij moet dragen aan een oplossing van het probleem. Zo hebben we als optie aangegeven dat UWV een deel van de premie in 2012 eenmalig bijstort en het andere deel kan worden `betaald' door de medewerkers door tijdelijk de opbouw te verlagen. Als cao-partijen niets doen verlaagt het bestuur de opbouw immers zelf noodgedwongen naar 1,8%.

UWV heeft ons in eerste instantie laten weten dat zij vindt dat ze de afgelopen jaren al meerdere malen verantwoordelijkheid heeft genomen als het gaat om pensioenen. UWV betaalt bijvoorbeeld al een jaar lang volledig 0,9% extra van de premie (van 19,1% naar 20%). Gelet op de grootte van het probleem zijn wij echter van mening dat UWV ook nu medeverantwoordelijk is. UWV neemt onze voorstellen in beraad en komt hier in het volgende overleg op terug.

Adempauze
Het verhaal wordt echter nog complexer. Onlangs heeft DNB (De Nederlandsche Bank) namelijk laten weten dat zij pensioenfondsen in de gelegenheid stelt om geen maatregelen te hoeven treffen in het pensioen in 2012. Wel is een belangrijke eis dat in 2012 afspraken moeten worden gemaakt om een structurele oplossing te vinden voor de financiële problemen. Als het pensioenfonds UWV van deze adempauze gebruik zou maken zou de premie in 2012 mogelijk niet omhoog moeten. En hoeft er dus ook niet gesleuteld te worden aan het opbouwpercentage.

De vakorganisaties hebben in het overleg met UWV aangedrongen om gebruik te maken van deze adempauze. Uiteindelijk is met UWV afgesproken dat cao-partijen deze week nog een gezamenlijke brief sturen naar het bestuur van het pensioenfonds. Daarin geven we aan dat het bestuur van het fonds de optie van de `adempauze' zeer serieus moet overwegen. Het bestuur van het fonds is immers verantwoordelijk voor het nemen van deze beslissing. Het bestuur neemt dinsdag 29 november een beslissing. Dan weten we meer.

Hoe nu verder?
Wat onze verdere stappen zullen zijn hangt af van het besluit van het bestuur van het pensioenfonds. Als er gebruik wordt gemaakt van de adempauze dan is de druk om voor eind 2011 tot maatregelen te komen van de baan. We zullen dan doorgaan met de overige onderwerpen in de cao-onderhandelingen. Voor 2012 zullen we harde procesafspraken maken over hoe we tot een nieuwe pensioenregeling komen. Daarbij zal het landelijke pensioenakkoord een grote invloed hebben op de te maken keuzes.

Als het bestuur besluit om geen gebruik te maken van de adempauze ligt de bal weer bij cao-partijen en zullen we er met UWV uit moeten komen. Ons standpunt is duidelijk: gedeelde verantwoordelijkheid betekent een gedeelde oplossing. Daarbij zijn twee varianten het meest logisch. De eerste variant waarbij UWV een deel van het gat in de premie voor rekening neemt door bij te storten en waarbij werknemers in 2012 tijdelijk minder pensioen opbouwen. Groot voordeel van deze variant is dat u hier in uw salaris niets van merkt en genoeg tijd hebt om het gat te reparen. De andere meest logische variant is dat ook werknemers tijdelijk meer premie betalen. Dit gaat echter direct ten koste van uw koopkracht in 2012, u ontvangt minder salaris. De druk is groot: als we er niet uit komen dan moet het bestuur het opbouwpercentage in 2012 tijdelijk eenzijdig verlagen.

Het is voor CNV Dienstenbond en de andere vakorganisaties enorm belangrijk hoe u aankijkt tegen ons voorstel om de pensioenrekening in 2012 eerlijk te verdelen. Welke variant heeft uw voorkeur? Laat het ons vooral weten. Doet u dit door een mail te sturen naar: uwv@remove-this.cnvdibo.nl.

Uiteraard zijn er nog meer cao onderwerpen te bespreken. Deze zijn geclusterd en zullen de komende onderhandelingsrondes worden besproken. Wij houden u hiervan uiteraard op de hoogte!

Vragen of opmerkingen over deze info? Neemt u contact op met uw bestuurder Debbie Ritsma via uwv@remove-this.cnvdibo.nl of per telefoon 035-6460580.