Gemeente Oirschot

Gemeente werkt aan natuur en landschap

Oirschot, monument in het groen. Dit uit zich in de agrarische sector maar vooral in de grote verscheidenheid aan natuur- en cultuurlandschappen binnen de gemeentegrenzen. De gemeente wil de waardevolle natuur, bos en landschap behouden en beschermen. Onder de noemer âPlattelandsvernieuwingâ voeren we vele grote en kleine projecten in het buitengebied uit die bijdragen aan het versterken van natuur en landschap.

Â

De komende tijd voeren we werkzaamheden uit voor enkele van deze projecten.

Â

Berkendekske

Voor het eind van het jaar restaureren en herstellen we het eeuwenoude pelgrims- / kerkenpad, het Berkendekske, naar de Heilige Eik in Oirschot. We herstellen het bestaande pad, brengen halfverharding aan en (her)planten de berken. Het berkendekske ligt ter hoogte van de Proosbroekweg â Groenewoud.

Â

Ommetjes

Als aanvulling op het wandelroutenetwerk realiseren we voor elke kern een ommetje. Alle ommetjes vertrekken vanuit een kern en gaan grotendeels over zandpaden en deels over boerenland. Beoogde gebieden voor deze ommetjes zijn tussen de kern Oirschot en buurtschap Straten, ten westen van Spoordonk langs de Beerze, tussen de A58 en de Viermannekesbrug, tussen Oostelbeers en de Oostelbeersche heide en ten zuiden van Middelbeers. Vanaf begin 2012 kunt u dus in elke kern een âommetjeâ wandelen.

Â

Plaetsen en Brinken

Plaetsen en brinken zijn van oorspong een boerengebruiksruimte waar het vee werd verzameld, om daarmee als kudde naar de gemeenschappelijke weidegronden te gaan. De plaetsen en brinken lagen vaak aan de rand van het dorp. De gemeente wil minimaal twee plaetsen/brinken in oude staat herstellen en er een nieuwe functie aan geven, zoals bijvoorbeeld een picknickplaats. In het voorjaar van 2012 gaan we aan de slag met de werkzaamheden.

Â

Â

Â

Â

Â

Amfibieëntunnels

Op een viertal locaties in de Mortelen worden in het najaar van 2012 in totaal negen amfibieëntunnels aangelegd. Het hoofddoel van het project is de bescherming van overstekende padden, maar ook andere amfibiesoorten hebben hier profijt van. Tegelijkertijd met de aanleg van de amfibieëntunnels realiseren we ook verkeersremmende maatregelen.

Â

Meer weten?
In het project Plattelandsvernieuwing worden nog veel meer werkzaamheden uitgevoerd om de kwaliteit van de natuur en het landschap te verbeteren. Denk aan de aanleg van het speelbos in Middelbeers en de realisatie van een evenemententerrein en gildeterrein. Bent u nieuwsgierig naar deze en andere projecten? Kijk dan eens op www.oirschot.nl onder âInwonersâ > â Plannen en projectenâ > âPlattelandsvernieuwingâ.