Gemeente Leeuwarden

PERSBERICHT

Gemeente Leeuwarden en woningcorporaties leggen samenwerking vast

De gemeente Leeuwarden en de woningcorporaties Elkien en WoonFriesland hebben hun onderlinge afspraken vastgelegd in een bestek over de periode 2012 tot en met 2016. Meerwaarde van dit Leeuwarder bestek is dat alle 77 afspraken in een integraal geheel zijn vastgelegd en dat fysieke en sociale afspraken elkaar versterken.

Het aantal huishoudens in de gemeente Leeuwarden blijft groeien. Daarom komen er per jaar 200 tot 300 woningen bij in de gemeente. De gemeente en de corporaties stemmen vraag en aanbod van woningen meer op elkaar af. Ook willen zij voorkomen dat de kwaliteit van goedkopere huizen verslechtert. De aanpak van Heechterp-Schieringen, Nijlân, Valeriuskwartier, Wielenpôlle, Mondriaanbuurt, Oldegalileën-Bloemenbuurt, Cambuursterhoek-Tjerk Hiddes, Schepenbuurt en Vlietzône heeft en houdt prioriteit in de investeringen van gemeente en corporaties. De wijkactieplannen worden voortvarend uitgevoerd. Wijkbewoners hebben hierin ook een actieve rol.

De corporaties gaan 100 tot 150 woningen per jaar transformeren. Met zorginstellingen wordt gezocht naar nieuwe initiatieven op het gebied van service en zorg voor ouderen. Voor studenten komen er voldoende en kwalitatief goede studentenkamers/woningen.

Eén van de sociale afspraken gaat bijvoorbeeld over preventie en hulpverlening bij schulden.

Om een fossielvrije stad te zijn met acceptabele woon- en energielasten, willen de corporaties de energielasten van hun woningvoorraad verlagen met als ambitie label B. Zowel de gemeente als de corporaties willen hun voorbeeldfunctie in innovatieve projecten oppakken.

De corporaties en de gemeente Leeuwarden werken al jaren samen in de stad. De woningmarkt en de ontwikkeling van de stad vragen echter steeds meer maatwerk. Daarom is een uitgebreidere samenwerking noodzakelijk. Bovendien moet er in verband met de huidige crisistijd meer gedaan worden met minder financiële middelen. Behalve samenwerken streven de corporaties en de gemeente Leeuwarden er naar gezamenlijk efficiënter en effectiever te werken.