Nederlandse Tafeltennisbond


Tafeltennisdames behalen tweede plaats European Nations League 30-11-2011

De Nederlandse tafeltennissters zijn er dinsdagavond in het Duitse Chemnitz niet in geslaagd om de European Nations League te winnen. Oranje won weliswaar met 3-1 van Duitsland, maar het was niet genoeg voor de toernooiwinst. Nederland verloor vorige maand in eigen huis met 0-3 van de Duitse ploeg.
Bondscoach Chen Zhibin koos voor het `team van de toekomst', bestaande uit Linda Creemers, Britt Eerland en Li Jie en gunde kopvrouw Li Jiao (38) en routinier Elena Timina (42) rust. Het bleek een slimme zet van de bondscoach.

Nederland tijdens de prijsuitreiking na de finale van de European Nations League (Foto: ©Simone Hinz / DTTB)

Linda Creemers zorgde voor een vliegende start door binnen no time de veel hoger geplaatste Kristin Silbereisen met 3-1 aan de kant te zetten. Creemers: "Het is lang geleden dat ik zo goed gespeeld heb. Het ging de laatste tijd niet zo lekker, deze overwinning had ik nodig. Ik heb voor elk punt keihard gevochten."

Vervolgens bracht Li Jie Nederland op 2-0 voorsprong door de nummer 16 van de wereldranglijst Wu Jiaduo met 3-0 te verslaan. "Ik speel heel vaak tegen Wu Jiaduo, maar ik heb pas één keer eerder in mijn carrière van haar gewonnen. Ik had niet verwacht te kunnen winnen, maar ik speelde enorm goed. Het leek wel vanzelf te gaan", jubelde Li Jie na afloop van de finale.

Met slechts één verloren game leek de viervoudig Europees kampioen op een grote stunt af te stevenen. Bij winst van Britt Eerland (17) op Sabine Winter (19) zou Nederland, ondanks de slechte uitgangspositie, alsnog de titel binnen kunnen slepen. Britt Eerland: "Ik speelde goed, maar ik was nerveus. Sabine Winter speelde sterk en in de derde game kon ik mijn zenuwen niet in bedwang houden." De Europees jeugdkampioene van 2010 verloor met 0-3 van de Duitse, waardoor Duitsland verzekerd was van toernooiwinst.

Het was aan Li Jie kreeg om de eer van Oranje te verdedigen. Li Jie: "Ik vond het lastig om de vierde partij te spelen. Ik wist dat we de titel niet meer konden behalen, maar ik wilde graag mijn eigen wedstrijd winnen." De nummer 26 van de wereld maakte het karwei af door Kristin Silbereisen met 3-1 te verslaan.

De tweede plaats in de European Nations League voelt voor de dames van Oranje als een mooie afsluiting op een succesvol jaar. Li Jie: "Het is nu tijd om vooruit te kijken naar de Spelen. Vanaf nu ga ik me daar op richten. Het komt steeds dichterbij en de tijd gaat zo snel. Ik wil nog aan veel dingen werken, ik kom tijd tekort."

Uitslagen
Duitsland - Nederland: 1-3

Kristin Silbereisen - Linda Creemers: 9-11, 3-11, 15-13, 10-12 Wu Jiaduo -Li Jie: 8-11, 7-11, 9-11
Sabine Winter - Britt Eerland: 12-10, 11-7, 11-5 Kristin Silbereisen - Li Jie: 12-14, 8-11, 12-10, 10-12

NTTB/RL