Ingezonden persbericht


Ruim tien procent Nederlandse auto's rijdt rond met achterstallig onderhoud door crisis

Achterstallig onderhoud auto's levert gevaarlijke situaties op en stelt eigenaar voor hogere kosten

Oosterhout, 30 november 2011 ­ Ruim tien procent van de Nederlandse auto's rijdt rond met achterstallig onderhoud. Eigenaars hebben als gevolg van de economische crisis onderhoud aan hun auto uitgesteld of zelfs helemaal geen onderhoud verricht. Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat Multiscope in opdracht van AD Benelux onlangs uitvoerde onder ruim vijfhonderd autobezitters. Opvallend is dat met name dertigers en veertigers het onderhoud aan hun auto uitstellen of niet uitvoeren: respectievelijk dertien procent en veertien procent. Autobezitters boven de 65 blijken het meest consequent als het gaat om het onderhoud van hun auto. Binnen deze groep stelt slechts 3,6 procent onderhoud uit of af.

Autobezitters onderschatten de noodzaak van regelmatig onderhoud aan hun auto en dit kan gevaarlijke situaties opleveren op de weg. Doorrijden met kapotte verlichting, versleten banden of slecht functionerende remsystemen kan ernstige materiële en immateriële schade veroorzaken. Bovendien leidt achterstallig onderhoud uiteindelijk vaak tot relatief hogere reparatiekosten. "Denk daarbij bijvoorbeeld aan de distributieriem", zegt Hans Zonneveld, operationeel formulemanager van AD Benelux. "Een professionele monteur kan slijtage tijdig vaststellen en de distributieriem vervangen. Een kostbare reparatie, maar afwachten tot de motor vastloopt als gevolg van een doorgesleten distributieriem, valt vele malen duurder uit."

"Er rijden ongeveer acht miljoen auto's rond in Nederland. Op basis van ons onderzoek zou dat betekenen dat er zo'n achthonderdduizend auto's rondrijden met achterstallig onderhoud", zegt Henk Kromhout, directeur van AD Benelux. "Automobilisten moeten zich realiseren dat het uitstellen of afstellen van onderhoud gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Ook in economisch zwaardere tijden is het cruciaal dat onderhoud doorloopt."

Over AD Benelux

AD Benelux is de op een na grootste distributeur van automaterialen, gereedschappen en equipment voor de Nederlandse en Belgische aftermarket. De centrale vestiging in Oosterhout (NL) draagt hierbij zorg voor de logistiek, helpdeskondersteuning, marketing en training. AD Benelux maakt deel uit van het Europees opererende AutoDistribution International (ADI). Het netwerk van ADI bestaat uit ruim 2.000 grossiervestigingen verdeeld over 27 landen. Voor meer informatie: www.adbenelux.com.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht