Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

PvdA-statenlid vraagt opnieuw aandacht voor slechte radio-ontvangst Noord-Holland Ontvangst publieke radiozenders weer terug bij af

De verbetering van de ontvangst van publieke radiozenders in grote delen van Noord-Holland lijkt weer terug bij af. Eerder gedane toezeggingen worden na de brand op de zendmast bij Lopik teruggedraaid. Voor PvdA-statenlid Ed Wagemaker reden om een brief te sturen aan de Vaste Kamercommissie Economie, Landbouw en Innovatie (EL&I).

Sinds 2007 voert Wagemaker al actie voor verbetering van de radio-ontvangst in Westfriesland en Kennemerland. De publieke radiozenders zijn daar vaak slecht te ontvangen. Provinciale Staten namen in 2007 een motie van de PvdA over dit onderwerp aan. Met succes: toenmalig staatssecretaris Frank Heemskerk zegde in 2008 toe de ontvangst van de radiozenders te verbeteren, onder meer door met verhoogd vermogen uit te zenden vanaf Lopik.

Deze toezegging lijkt nu te worden teruggedraaid. Oorzaak is de brand op de zendmast van Lopik. Er wordt hard gewerkt aan herstel van de oorspronkelijke uitzendmogelijkheden. Verhoging van het vermogen om Noord-Holland beter te bedienen zou naar de toekomst verschoven zijn of zou zelfs helemaal niet worden uitgevoerd. Toestemming van de overheid (er is zelfs al een zendvergunning) om met een sterk verhoogd vermogen vanaf Lopik uit te gaan zenden naar Noord-Holland zou niet meer aan de orde zijn.

Wagemaker: "Het is toch te gek voor woorden dat een aanvankelijke belofte van het Rijk ingetrokken wordt. Daarmee dupeer je een grote groep FM-etherluisteraars die via auto- en wekkerradio's een goede ontvangst in het vooruitzicht was gesteld. Bovendien worden ze in de toekomst op flinke kosten gejaagd, omdat ze gedwongen worden gebruik te maken van digitale radio. Het Rijk moet gewoon zijn beloftes nakomen en de radio-ontvangst in Noord-Holland verbeteren."


*** EINDE PERSBERICHT ***

Noot voor redacties