Gasunie

Groningen, 30 november 2011

Gasunie schakelt over op groen gas

Gasunie stapt vanaf 2012 over op groen gas voor haar kantoren. Gasunie heeft hiervoor een contract getekend met gasleverancier Essent. Het gaat om 800.000 kubieke meter groen gas per jaar, dat wordt geproduceerd uit organisch materiaal, zoals afval. Daarmee wordt 80% van het gasverbruik van de Gasunie-kantoren gedekt. CEO Paul van Gelder: 'Deze overstap naar groen gas past binnen Gasunie's ambitie om bij te dragen aan een duurzame energievoorziening. Dit is weer een concrete stap in de invulling van die ambitie, naast de activiteiten die we al op dit gebied uitvoeren.'

Met deze stap is het gasverbruik van de Gasunie-kantoren grotendeels op duurzame basis geschoeid. Gasunie voert de overschakeling op het iets duurdere groene gas budget-neutraal uit door op andere gebieden extra energie-efficiency te realiseren.

Groen gas is biogas dat is opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Het is volledig CO2-neutraal en geldt daarmee als duurzame energiebron. Van Gelder: 'Door de inzet van groen gas verminderen we onze footprint jaarlijks met 1,4 miljoen kilogram CO2-equivalent.' Gasunie ziet groen gas als een wezenlijk onderdeel van een duurzame energievoorziening. Van Gelder: 'Gas en de gasrotonde spelen een belangrijke rol in de toekomstige energiemix. Gas is de ideale, stabiele basis van een duurzame energievoorziening, waarin ook zonne- en windenergie volop kans krijgen. Met groen gas vergroenen we die gasrotonde.'

Gasunie draagt op verschillende terreinen bij aan de ontwikkeling van de groengasmarkt in Nederland. Dochteronderneming en netbeheerder GTS heeft de afgelopen jaren invoedingsvoorwaarden voor groen gas ontwikkeld, waarmee groen gas veilig in haar landelijke transportnet kan worden ingevoed. Ook heeft Gasunie dochteronderneming Vertogas opgericht, die certificaten levert waarmee groen gas kan worden verhandeld. Daarmee geeft zij de groengasmarkt een positieve impuls aan zowel de productie- als de handelszijde.

De Nederlandse overheid wil dat van de totale hoeveelheid energie die in 2020 verbruikt wordt, minimaal 14 procent afkomstig zal zijn uit duurzame bronnen. Een toename van de productie en levering van groen gas draagt aanzienlijk bij aan deze doelstelling. Groen gas speelt dan ook een prominente rol in het overheidsbeleid, onder andere via de 'Green Deals'. Groen Gas Nederland, de stichting die door het bundelen van kennis de ontwikkeling van de groengasmarkt in Nederland wil versnellen, schetst een perspectief waarin voor de periode 2025-2030 in Nederland genoeg groen gas voor 1,5 miljoen huishoudens wordt geproduceerd.