Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 30 november 2011

Jaarverslag leerplicht Alkmaar, schooljaar 2010-2011 vastgesteld

Het jaarverslag leerplicht Alkmaar, schooljaar 2010-2011 is afgelopen dinsdag vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders. Het verslag meldt zowel de aantallen als de belangrijkste redenen van schoolverzuim. Gemeente Alkmaar probeert voortijdig schoolverlaten te voorkomen en werkt hierbij samen met meerdere partners, zoals de ouders, scholen, jeugdzorg en justitie.

Het jaarverslag bevat ook gegevens vanuit de zorgadviesteams, aantallen opgemaakte dossiers en processen verbaal. Tevens worden relevante ontwikkelingen op verzuimgebied meegenomen.

Oorzaken schoolverzuim
Vanaf dit jaar zijn de oorzaken van schoolverzuim in het jaarverslag opgesplitst in twee groepen. De ene groep bestaat uit scholen voor primair onderwijs (PO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO), de andere groep bestaat uit alle scholen voor voortgezet onderwijs (VO). De twee belangrijkste redenen voor schoolverzuim zijn voor beide groepen gelijk. Het gaat bij de meeste leerlingen om complexe problematiek en problemen in de thuissituatie. De afdeling leerplicht maakt voor elke leerling die ze oppakt een dossier aan. In het afgelopen schooljaar zijn er voor 892 leerlingen dossiers aangemaakt.

Minder schoolverzuim
Door een nieuw en verbeterd analysesysteem is er voor het schooljaar 2010-2011 beter zicht op aantallen en redenen van schoolverzuim. Het aantal meldingen van relatief verzuim is iets gedaald en het lijkt er dan ook op dat het werkelijke verzuim ook licht is gedaald. De daling is mede veroorzaakt door het instellen van verzuimmedewerkers op scholen en het instellen van 'te laat kom'-spreekuren door de afdeling leerplicht van de gemeente. Wethouder Onderwijs Mirjam Hamberg (SP): "Door goed onderwijs en een gezamenlijke aanpak bij schoolverzuim helpen we jongeren op weg naar economische zelfstandigheid. Een doorlopende schoolcarrière en het behalen van een startkwalificatie zijn daarbij belangrijk."

De exacte gegevens en achtergrondinformatie zijn te vinden in het jaarverslag.