Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 30 november 2011
Noodopvang voor slachtoffers mensenhandel is niet afdoende

De noodopvang voor mensenhandel-slachtoffers in Alkmaar is niet afdoende volgens het college van B&W. Het college stelt daarom de gemeenteraad voor onderzoek te doen naar mogelijkheden voor zorgcoördinatie van slachtoffers. Dit vooruitlopend op landelijke ontwikkelingen.

Uit de nota aanpak prostitutieproblematiek en mensenhandel Alkmaar 2011 blijkt de opvang van mensenhandel-slachtoffers een knelpunt in Alkmaar. Al is de acute opvang van slachtoffers goed geregeld, de noodopvang voorziet niet in afdoende zorg voor opvang, begeleiding en huisvesting over een wat langere termijn. Slachtoffers hebben vaak voor langere tijd huisvesting nodig, zoals bij een strafrechtelijk onderzoek. Daarnaast hebben slachtoffers vaak tijd en begeleiding nodig om geestelijke en of lichamelijk te herstellen en zich een nieuwe plek in de samenleving te verwerven. In coördinatie van hulpverlening en zorg, alsook in huisvesting is gedurende die 'reïntegratie' niet voorzien. Reden voor het college om voor te stellen opdracht te geven tot nader onderzoek naar noodzaak en haalbaarheid van zorgcoördinatie voor slachtoffers van mensenhandel. Dit vooruitlopend op landelijke ontwikkelingen rond de opvang.

Landelijke ontwikkeling
Het ministerie van VWS financiert een 'pilot opvang slachtoffers mensenhandel'. Over het land zijn er 50 opvangplekken voor slachtoffers van mensenhandel beschikbaar (40 voor vrouwen en 10 voor mannen). Slachtoffers krijgen in de opvang de nodige rust, veiligheid en juridische ondersteuning. Doel van deze pilot, die loopt tot juni 2012, is ook om de aangiftebereidheid van de slachtoffers te verhogen. Uit tussentijdse evaluatie blijkt dat het aantal opvangplaatsen onvoldoende is om aan de vraag te voldoen; voor slachtoffers moet dan alsnog, veelal door de politie, naar alternatieve opvang gezocht worden. Dit vraagt om een meer structurele oplossing.

Voor een snellere uitstroom uit de noodopvang zou bijvoorbeeld de Huisvestingswet onder bepaalde voorwaarden voorrang kunnen verlenen op de woningmarkt voor slachtoffers van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Op grond van het resultaat van de pilot besluit het kabinet hoe de opvang moet worden verbeterd. Gezien de doorlooptijd van de landelijke besluitvorming wil Alkmaar vooruitlopend hierop alvast onderzoeken welke maatregelen lokaal mogelijk zijn.

Integrale aanpak
Met de nota aanpak prostitutieproblematiek en mensenhandel Alkmaar 2011 informeer het college de gemeenteraad over de voortgang in de integrale aanpak en het realiseren van de van de 2007 met de gemeenteraad afgesproken doelstellingen rond de integrale aanpak van prostitutieproblematiek. Doelstellingen zijn onder meer bescherming van prostituees tegen uitbuiting, vermindering van mensenhandel, bescherming van het welzijn en de gezondheid van prostituees en bevordering van hun zelfredzaamheid en vermindering van de criminaliteit en overlast op en rond de Achterdam. Na eerdere voortgangsrapportages in 2009 en 2010 constateert het college dat inmiddels op diverse onderdelen flinke vooruitgang is geboekt en dat veel afgesproken doelen zijn bereikt.