Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 30 november 2011

Nieuw interieur voor Grote Sint Laurenskerk

Een nieuw interieur voor de Grote Sint Laurenskerk moet bezoekers verleiden langer in de kerk te blijven. Hiertoe stelt de gemeente een Masterplan op voor een nieuwe inrichting en het gebruik van de Grote Sint Laurenskerk. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de stichtingen rond de kerk, de historische vereniging, Stedelijk Museum Alkmaar en een afvaardiging van de gebruikers van de kerk.

Eind oktober maakten burgemeester en wethouders al bekend dat zij de Grote Sint Laurenskerk vaker willen openstellen voor publiek en te willen verhuren aan Alkmaarse verenigingen. Op die manier wordt de kerk veel meer dan nu 'huiskamer van de regio Alkmaar'. Om deze ambitie waar te maken, is het ook noodzakelijk dat het interieur van de kerk wordt afgestemd op langdurig bezoek. Het op te stellen Masterplan houdt rekening met het overig gebruik van de kerk en sluit nauw aan op de nieuwe indeling en presentatie van het Stedelijk Museum.

Samenhang
De Grote Sint Laurenskerk kan bezoekers aan zich binden door bijvoorbeeld meer kleur, illustraties en lichtlijnen toe te voegen in de kerk. Maar het gaat niet alleen over de belevingswaarde van de kerk voor bezoekers. Er zijn ook verschillende gedachten over onder andere aansluiting op het Canadaplein, verhoging van het maximum aantal bezoekers bij voorstellingen en het gebruik van terrassen rond de kerk. Al deze onderwerpen worden in samenhang met elkaar onderzocht. Als burgemeester en wethouders begin februari akkoord gaan met het Masterplan, start de gemeente met het interieurontwerp. Als alles volgens planning verloopt, heeft de Grote Sint Laurenskerk voor de zomer van 2013 een vernieuwd interieur, waar de bezoeker zich langere tijd kan vermaken.