Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 30 november 2011
Koers van gemeentelijk internationaal beleid wordt verlegd

Het internationaal beleid van de gemeente gaat veranderen. De gemeente koppelt voortaan internationale activiteiten aan eigen beleidsdoelen en kiest daarbij voor toerisme en duurzaamheid als kernthema's. De stedenbanden komen meer 'op afstand'.

De burgers van Alkmaar zijn zich bewust van de mondiale samenleving. Armoede, vrede en veiligheid, milieu en klimaat, de wereldeconomie, het zijn vraagstukken, die de gemeente per definitie overstijgen, maar tegelijkertijd ook direct raken. Vragen die daarbij opkomen zijn: Hoe treedt Alkmaar internationale vraagstukken tegemoet? Wat beoogt samenwerking op dat vlak? Op welke wijze is internationaal beleid tot nu toe ingevuld? Wat heeft dat opgeleverd en welke prioriteiten stelt de gemeente voor de toekomst? Vragen die aanleiding vormden om de internationaal activiteiten eens tegen het licht te houden.

De gemeenteraad besprak in september 2009 het voorstel 'Nota Internationale Samenwerking', maar kon daar toen geen overeenstemming over bereiken. De raad stelde een adviesgroep in, die in juli dit jaar advies heeft uitgebracht over het gemeentelijke Internationaal beleid aan de raadscommissie Bestuur & Middelen. Deze nam het advies over en vroeg het college dit in de nota te verwerken.

Uitgangspunt in de aangepaste nota 'Internationaal Beleid' is dat mondiale bewustwording, het bevorderen van internationale verbondenheid en het helpen oplossen van internationale vraagstukken ten dienste staan van de inwoners, bedrijven en instellingen van Alkmaar. Internationaal beleid moet dus iets opleveren voor de stad en haar inwoners. Het bestaande internationaal beleid van de gemeente Alkmaar richt zich sterk op de contacten met de zuster-steden. De mogelijkheden om deze stedenbanden te benutten voor het verwezenlijken van eigen beleidsdoelen zijn echter beperkt gebleken. De stedenbanden met Bath, Darmstadt, Troyes, Tata en Bergama worden daarom in het nieuwe internationaal beleid meer 'op afstand' geplaatst. Het Alkmaars Uitwisselings Comité zal de stedenbanden blijven onderhouden.

Het nieuwe internationaal beleid gaat er vanuit dat internationale activiteiten voortaan gekoppeld zijn aan gemeentelijke beleidsdoelen, programma's en projecten. Binnen deze projectmatige opzet wordt gebruik gemaakt van vooraf helder geformuleerde doelstellingen, meetbare prestaties, een bepaalde duur en een afsluitende evaluatie. Internationaal beleid wordt gekoppeld aan een beperkt aantal kernthema's, die voor Alkmaar zelf van belang zijn. Het college stelt de raad voor 'toerisme' en 'duurzaamheid' als kernthema's te kiezen.

Hangende het vast te stellen internationaal beleid is besluitvorming over het voortzetten van de stedenband met Bergama aangehouden. Voorgesteld wordt de stedenband met Bergama te continueren in de context van het nieuwe Internationaal Beleid met de stedenbanden 'op afstand'.