Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

30 november 2011

Gezondheidsrisico groenten en fruit zit in te lage consumptie

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Frugi Venta en het Productschap Tuinbouw laten weten dat uit de controlegegevens van de NVWA blijkt dat de consument met een gerust hart groenten en fruit kan eten. Dit is vandaag ook door het Voedingscentrum bevestigd. Verder blijkt uit de gegevens van de NVWA dat er statistisch gezien geen onderscheid is aan te geven tussen de verschillende verkooppunten. Overal zijn groenten en fruit veilig en gezond.

De NVWA heeft laten weten dat er in de gevallen van overschrijding van de norm geen risico's waren voor de volksgezondheid. Bovendien is het aantal overschrijdingen afgenomen. Dit wordt bevestigd door het Voedingscentrum, dat op haar website laat weten: De gezondheidsvoordelen door het eten van groenten en fruit wegen ruimschoots op tegen de eventuele resten van bestrijdingsmiddelen.

Nog altijd wordt er te weinig groenten en fruit gegeten: uit onderzoek van het RIVM blijkt dat slechts 1 tot 2 procent van de kinderen vanaf 7 jaar voldoende groente eet. Bij volwassenen is dat maximaal 14%. Voor fruit is dat afhankelijk van de leeftijdsgroep 3 tot 26 procent.

CBL, Frugi Venta en het Productschap Tuinbouw zijn voor transparantie, daarom zijn de controlegegevens van de NVWA bijgevoegd.




Ingezonden persbericht