Ingezonden persbericht


Plaats: Haarlem
Datum: woensdag, 30 november 2011
Chinese delegatie Beijing Normal University bezocht Nederland Van 21 tot en met 25 november bracht een Chinese delegatie van de Beijing Normal University (BNU), de grootste lerarenopleiding van China, een bezoek aan Nederland. Zij waren hier op uitnodiging van het Europees Platform - internationaliseren in onderwijs, ICLON Universiteit Leiden, Hogeschool Windesheim en de Landstede scholengroep.

De aanleiding voor dit bezoek is een studiebezoek aan Beijing dat het Europees Platform heeft georganiseerd voor bestuurders en schoolleiders in april 2011. Toen is gesproken met de BNU, het ministerie van onderwijs en een groot aantal Chinese scholen. Een hoofdconclusie van het studiebezoek was dat er veel mogelijkheden liggen voor samenwerking tussen Nederlandse scholen voor voortgezet onderwijs, lerarenopleidingen en hun Chinese tegenhangers.

Met het tegenbezoek van de BNU-delegatie aan Nederland zijn de mogelijkheden voor samenwerking verder onderzocht. De Chinezen maakten kennis met het Nederlandse onderwijssysteem, internationalisering in het voortgezet onderwijs en de lerarenopleidingen. Zij kregen te zien wat hun Nederlandse tegenhangers te bieden hebben en er werd bekeken op welke terreinen er samenwerkingsmogelijkheden zijn.

Door de bezoeken aan scholen voor primair en voortgezet onderwijs en lerarenopleidingen heeft de Chinese delegatie een goed beeld gekregen van het Nederlandse onderwijssysteem, de manier waarop wij leraren opleiden en de praktijk op scholen. De delegatie heeft aangegeven graag uitwisselingen te willen opzetten met Nederlandse scholen, zowel voor leerlingen als leraren. Ook Nederlandse scholen hebben hier interesse voor, met name de scholen die het vak Chinese taal en cultuur geven. Tevens heeft de delegatie kennis gemaakt met tweetalig onderwijs (tto) in Nederland en de opleiding van docenten die op deze scholen werken. Dit concept is nieuw voor de Chinezen en ook hier zijn er mogelijkheden om kennis uit te wisselen en samen te werken.

Het Europees Platform gaat samen met zijn partners aan deze samenwerking handen en voeten geven.

Achtergrondinformatie op onze website

Noot voor de redactie,