Ingezonden persbericht


Norman Q3 Security Update toont een aanzienlijke daling van de 'Fake AV'

ZBot en SpyEye families ook lager

Hoofddorp, 29 November, 2011 - De trend in de kwaadaardige software en cybercrime is stijgend echter de meest populaire en zichtbare malware vertoont een dalende trend.

Volgens de lab resultaten van Norman, een wereldwijd onderzoeks- en malware beveiligingsbedrijf, hebben de onderzoekers afgelopen september meer dan twee miljoen schadelijke bestanden geanalyseerd en gevonden, of er pulseren iedere dag meer dan 72.000 malware bestanden via het internet, net zoals inbrekers huis-aan-huis op zoek gaan naar open ramen en deuren.

Echter, drie van de meest beruchte malware-families die bekend zijn bij consumenten en bedrijven hadden tot nu toe dit jaar een significante vermindering van de malware-aanvallen.

De onderzoekers van Norman zagen dat de 'Fake AV' aanvallen daalden van ongeveer 45.000 aanvallen in juni tot minder dan 5.000 in augustus. 'Fake AV' werkt als een corrupte automonteur. Het signaleert een probleem dat niet bestaat. Pc-gebruikers klikken een link die vervolgens beweert dat er een malware infectie gevonden is op uw computer. Met alle gevolgen vandien ...


ZBot, Zeus en gerelateerde programma's zoals SpyEye verschenen voor het eerst in 2007 en deden pogingen om financiële informatie vast te stelen door methoden zoals toetsaanslagen vastleggen en stelen van de inhoud van webforms. Onschuldige gebruikers worden misleid door drive-by downloaden van kwaadaardige programma's. Deze kwaadaardige programma's hebben als doel om persoonsgegevens en bijvoorbeeld bank-inloggegevens, creditcardgegevens of sofi-nummers/burgerservicenummers vast te leggen. Bankrekeningen kunnen op deze wijze in slechts enkele seconden geplunderd worden.

"Onze gegevens zouden erop wijzen dat de 'Fake AV' familie aanzienlijk minder aanvallen op de betalingsdiensten uitvoert", zegt Christoph Birkeland, CTO bij Norman. 'Hoewel er een aantal nieuwe malware-aanvallen op komst is bleken deze drie families zich dit jaar aanzienlijk te zijn bedaard. Een belangrijke factor zou kunnen zijn dat gecoördineerde politieacties in veel landen blijkbaar de cybercriminelen heeft afgeremd.'

Antivirus programma's zoals Norman Security Suite 9, Norman Endpoint Protection 9 detecteren malware zoals 'Fake AV', Zeus en SpyEye, echter miljoenen gebruikers maken geen gebruik van anti-malware programma's of laten de softwarelicentie aflopen.

"De statistieken die wij hebben samengesteld kunnen snel veranderen als een verspreider van massa-malware begint of stopt met het verspreiden van aanvallen", zegt Birkeland. "De effecten van bestands-infecterende virussen kunnen aanzienlijke schade aanrichten aangezien 1 geïnfecteerd bestand miljoenen kwaadaardige bestanden kan creëren, zelfs als ze bij slechts één bron van malware vandaan komen. Onze laboratoria zien miljoenen bestanden per jaar, dus zijn deze trends tamelijk geldig."

Voor meer informatie over alle Norman beveiligingsoplossingen, ga naar: http://www.norman.nl

Om gratis malware op te schonen van uw systeem, ga naar: http://www.norman.com/support/support_tools/malware_cleaner/nl

Over Norman

Norman ASA is in 1984 opgericht in Oslo Noorwegen en een marktleider en pionier in proactieve beveiligingsoplossingen en forensische malware tools. Norman's proactieve antimalware oplossingen, inclusief malware analyse tools, netwerkbeveiliging en Endpoint Protection, worden aangestuurd door de gepatendeerde Norman SandBox(TM) technologie en worden gebruikt door aanbieders van beveiligingsoplossingen over de gehele wereld.

Norman's kern van antimalware bescherming voor clients, servers en netwerkbeveiliging wordt geleverd als product en als service, ontwikkeld om zakelijke communicatiestromen en bronnen, inclusief zakelijke overheidsnetwerken en applicaties, remote werknemers, branche kantoren en extranetten te beschermen. De oplossingen van Norman zijn beschikbaar via de subsidiaries en een wereldwijd netwerk van partners. Voor meer informatie bezoek de Norman website: www.norman.nl