Ingezonden persbericht


Persbericht
Dit is een gezamenlijk bericht van provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland

Assen/Zwolle/Arnhem, 30 november 2010

Provincies nemen kennis van voorgenomen samenwerking waterschappen Oost-Nederland

De provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland hebben kennis genomen van het voornemen van de waterschappen Regge en Dinkel, Rijn en IJssel en Velt en Vecht om bestuurlijk nauwer te gaan samenwerken.

"Intensivering van de samenwerking tussen waterschappen en verdere schaalvergroting past in de lijn om te komen tot kostenbesparing in het waterbeheer. Daar kan niemand tegen zijn", aldus de gedeputeerden Klip (Drenthe), Boerman (Overijssel) en Verdaas (Gelderland). "Goed waterbeheer is gebaat bij een efficiënte organisatie, maar ook bij een goede inpassing van de waterschappen in de bestuurlijke organisatie van Nederland. Dat moet je in dit geval bezien op de schaal van Oost-Nederland."

De drie waterschappen hebben een schets gepresenteerd voor het waterschap anno 2020. Ze stellen vast dat de diversiteit aan taken, de klimaatverandering en daaruit voortvloeiende veranderingen van de wateropgaven vragen om een flexibele organisatie en een mix van samenwerkingsverbanden. Daarnaast maakten de dagelijks besturen van Regge en Dinkel en Velt en Vecht vandaag bekend dat ze het voornemen hebben per 1 januari 2014 bestuurlijk te fuseren.

De gedeputeerden hebben waardering voor het perspectief voor het waterschap en zijn taken anno 2020. De geschetste mogelijkheden van samenwerking in de uitvoering en op bestuursniveau zijn uitdagende concepten. De voorkeur van Regge en Dinkel en Velt en Vecht is daarin de meest verstrekkende vorm van samenwerking.

De provincies willen en moeten dit voornemen bezien in groter verband. Daarbij letten ze niet alleen op het gebied dat deze waterschappen omvat, maar ook op de gevolgen voor andere waterschappen in Oost-Nederland. De te vormen organisatie moet passen bij de taken en de bestuurlijke omgeving waarin de waterschappen hun werk moeten doen, nu en in de toekomst. Een fusie moet volgens de provincies een duidelijke meerwaarde hebben, met name voor de inwoners. Daarop zullen de verschillende opties voor samenwerking en samengaan van waterschappen worden getoetst. De voorgenomen bestuurlijke fusie van Regge en Dinkel en Velt en Vecht zal daarin worden meegenomen.

Voordat het tot een fusie van waterschappen kan komen zullen de provincies (eerst de colleges van Gedeputeerde Staten en uiteindelijk Provinciale Staten) daarover een besluit moeten nemen. Provinciale Staten zijn namelijk op grond van de Waterschapswet het gezag dat beslist over de instelling, samenvoeging en begrenzing van de waterschappen.




Ingezonden persbericht