Ingezonden persbericht


Van Ruiten: 'Schadevergoeding telers blijft druppel op gloeiende plaat'

Gevolgen Ehec-crisis dreunen
nog na in glastuinbouw

"Het extra geld uit Europa om de gevolgen van de Ehec-uitbraak op te kunnen vangen, is een erkenning dat de gevolgen van deze crisis voor de glastuinbouw nog niet over zijn. Maar gezien de totale schade is het een druppel op de gloeiende plaat", zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland. Het aantal bedrijven dat mede als gevolg van de Eheccrisis moet stoppen, loopt nog steeds op.

Tijdens de ledenvergadering van LTO Noord Glaskracht in Noordorp blikte Van Ruiten terug op de Ehec-crisis. Ondanks de bijdragen uit Brussel komt vrijwel alle schade op het bordje van de individuele glastuinders terecht. Van Ruiten: "Deze telers hadden er part noch deel aan, maar hun producten kwamen wel volstrekt onterecht in het verdachtenbankje terecht."

In totaal is 56 miljoen kilo gezonde groente op afvalbergen gestort en zijn producten als komkommer, paprika en tomaten op ongeveer 500 hecatares niet geoogst. De groentetelers hebben in totaal ¤ 230 miljoen schade geleden, waarvoor ze in eerste instantie ¤ 25,5 miljoen compensatie van de Europese Unie hebben gekregen. De handel liep ¤ 85 miljoen schade op en kreeg geen enkele schadevergoeding.

De Europese Unie besloot onlangs om ¤ 45 miljoen extra beschikbaar te stellen voor tuinders die schade opliepen door de EHEC-crisis. Nederland zou daar ongeveer ¤ 5 miljoen van krijgen. De vergoeding uit Brussel is en blijft volgens Van Ruiten verre van toereikend gezien werkelijke schade op de bedrijven. "Nederland is in Europa met vruchtgroente marktleider. Ik constateer dat heel grote bedragen aan schadevergoeding naar andere lidstaten zijn gegaan. De Europese Unie is helaas niet in staat gebleken om de schadevergoeding zo te verdelen onder de lidstaten, dat telers met de zwaarste schade compensatie kregen", aldus Van Ruiten.

Veel Nederlandse groentebedrijven hebben dit jaar forse verliezen geleden: 80% van 1300 bedrijven zijn in in rode cijfers beland. Enkele tientallen bedrijven hebben de poort moeten sluiten vanwege faillissement of gedwongen verkoop door de bank. De voorzitter van LTO Glaskracht wil er geen misverstand over laten bestaan blij te zijn met de inzet van het Europees Parlement (EP), dat eerder voorstelde om aanvullend op het eerdere schadefonds van in totaal ¤ 227 miljoen nog eens ¤ 250 miljoen uit te trekken om de gevolgen van de Ehec-crisis op te kunnen vangen. Na onderhandelingen tussen het EP en de ministers van Financiën is daar nu, te verdelen over alle lidstaten, slechts ¤ 45 miljoen van overgebleven.

Er is ook een budget van ¤ 17 miljoen voor promotie beschikbaar gesteld. Hiervan heeft Nederland een bedrag van ¤ 1,8 miljoen toebedeeld gekregen. Deze bijdrage komt alleen beschikbaar als de groentesector hetzelfde bedrag (via het Productschap Tuinbouw) op tafel legt.

Datum : 30 november 2011
Nummer : P3148