Ingezonden persbericht


Transport Morgan legt nauwe banden dierenhandel bloot

Amsterdam, 31 november 2011 - De Orka Coalitie is erg bedroefd dat Morgan definitief in de handen van Loro Parque terechtgekomen is. Morgan gaat een nare toekomst tegemoet, waarin ze als broedmachine zal dienen om de collectie van SeaWorld te verrijken met haar nakomelingen. Het transport van Morgan legt op een wrange manier bloot hoe de handel in waardevolle zeezoogdieren in elkaar steekt en hoe klein dit wereldje is. De transportmaatschappij die het Dolfinarium gebruikte voor Morgan is namelijk geen onbekende. Het is een beruchte Turkse maatschappij die ook wildgevangen dolfijnen transporteert vanuit de Solomon Eilanden en Taiji (waar de schokkende documentaire 'The Cove' over gaat).

De Turkse maatschappij heet ULS Airlines Cargo, voormalig bekend onder de naam Kuzu, en heeft eerder onder vuur gelegen in 2009 toen ze vanuit de Solomon Eilanden 11 wildgevangen dolfijnen naar de Filipijnen vlogen. Dit was niet de eerste keer dat ze levende dolfijnen transporteerden. Ook een jaar later was ULS verantwoordelijk voor de transport van 4 levende dolfijnen vanuit Taiji naar Egypte. Recenter - vorige week - transporteerde dit bedrijf nog 25 wildgevangen dolfijnen vanuit de Solomon Eilanden naar China. En nu was de wilde orka Morgan uit Nederland aan de beurt.

In zowel Taiji als de Solomon Eilanden is er een levendige handel in wildgevangen dolfijnen. Taiji is wereldwijd bekend en berucht geworden dankzij Ric O'Barry, die trainer was van dolfijn-bekendheid Flipper, en dankzij beelden van dolfijnenslachtingen in de documentaire The Cove. In Taiji worden elk jaar talloze dolfijnen bijeen gedreven. De beste exemplaren worden geselecteerd door handelaren, die ze dan met maatschappijen zoals ULS verschepen naar dolfinaria wereldwijd. De resterende dolfijnen worden ter plekke op brute wijze afgeslacht.

Morgan is niet de eerste orka die het Dolfinarium op slinkse wijze verhandeld heeft. Hun orka Gudrun werd jaren geleden met het Japanse Kamakawi SeaWorld geruild tegen twee pseudo-orka's die afkomstig waren uit drijfjacht. Deze pseudo-orka's hebben maar twee jaar geleefd. Voor orka Morgan wordt het Dolfinarium naar eigen zeggen 'geholpen met dolfijnen'. Wat dit precies betekent, zal bekend worden als de nieuwe aanwinsten binnen zijn. Verder blijkt uit publicaties dat meerdere orka's door het Dolfinarium in IJsland gevangen werden en verhandeld zijn aan SeaWorld en uit een aflevering van Nova blijkt dat het Dolfinarium ook een dolfijn uit Taiji gekocht heeft.

De Orka Coalitie vindt het opvallend dat het Dolfinarium met deze controversiële maatschappij in zee gaat. De banden tussen het Dolfinarium en de zeer duistere kant van de handel in zeezoogdieren, zoals de vangst en slachting van wilde dolfijnen in Taji, blijken nóg nauwer dan vermoed werd. "Het Dolfinarium weet zich mooi te presenteren aan het publiek, maar achter de schermen is het gewoon dierenhandel waarmee grof geld wordt verdiend", aldus een woordvoerder van de Orka Coalitie. De Orka Coalitie roept daarom op tot een boycot tegen de gehele dolfinarium industrie.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV - Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters. De Orka Coalitie zal zich blijven inzetten voor Morgan en onderzoekt momenteel wat er juridisch gezien nog mogelijk is.

Aflevering Nova, d.d. 12-03-2005 http://player.omroep.nl/?aflID=1732384

Publicaties orka's uit IJsland:
http://zoeken.beeldengeluid.nl/internet/index.aspx?chapterid=1164&filterid=974&contentid=7&searchID=1195824&columnorderid=-1&orderby=1&itemsOnPage=10&defsortcol=12&defsortby=2&pvname=personen&pis=expressies;selecties&startrow=1&resultitemid=1&nrofresults=1&verityID=/12068/12070/12070/412378/379195@selecties#selectieSection

http://beeldengeluidwiki.nl/index.php/Zwaardwalvis

http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/shows/whales/etc/cron.html

** Noot voor redacties,

Ingezonden persbericht