Gemeente Utrecht

2011 147

SCHRIFTELIJKE VRAGEN Vragen van de heer H.IJ. van der Roest (ingekomen 30 november 2011)

Schriftelijke vragen inzake budget bewonersondersteuning Groen in zelfbeheer. Op 26 oktober jl ontving de Vereniging de Bonte Kraey van het college een brief die bij de fractie van de PvdA de nodige vragen opwierp. Het gaat hier om een vorm van groen in zelfbeheer, een vorm van eigen initiatief van bewoners die de PvdA zeer toejuicht. In het specifieke geval van de Bonte Kraey is een bedrag van 1250,00 nodig om vijf noodzakelijke maaibeurten te doen. De prijs is dusdanig laag, omdat de Stichting Landschap Erfgoed Utrecht de vereniging de Bonte Kraey te hulp schiet. De gemeente verklaart dat er een budget van 67.000 is voor de gehele stad. Per wijk komt dat neer op 6700,00. Het is ons duidelijk dat er geen structurele subsidie verstrekt kan worden maar elk jaar kan de vraag naar ondersteuning bij groen in zelfbeheer bezien worden. Ook geeft de gemeente aan dat basisondersteuning van zelfbeheerprojecten bestaat uit 2 x per jaar uit fysieke ondersteuning. Het lijkt de PvdA dat bij de specifieke vragen maatwerk geleverd dient te worden. Dat roept bij de PvdA de volgende vragen op.

1. Wat is de feitelijke reden om de vereniging de Bonte Kraey niet te steunen in haar specifieke vraag?

2. Wanneer geeft de gemeente in het kader van zelfbeheer wel financiële vergoeding? Welke criteria worden gehanteerd bij het verdelen van het bedrag van 67.000 per wijk? Wie is belast met het maken van deze afwegingen? Worden deze afwegingen kenbaar gemaakt aan de bewonersgroepen die zich bezighouden met groen in zelfbeheer?

3. Vindt ook een stadsbrede afweging tussen verschillende wijken plaats? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?

4. Sommige projecten zijn, net zoals die van de Bonte Kraey, gericht op een aantal specifieke doelen, zoals bijvoorbeeld de salamanderpoelen van Lunetten. Hoe houdt de gemeente daar rekening mee?

5. Hoe berekent de gemeente de kosten die gemaakt worden aan materiaal en personeel?

6. Waar is de regel dat men maar twee keer ondersteuning op gebaseerd?








---- --