Gemeente Maastricht

Oplossingsrichting hondenlosloopgebied Sint-Pietersberg gepresenteerd

30 november 2011

Gezamenlijk persbericht (Gebete Hoond, Natuurmonumenten, Gemeente Maastricht, Provincie Limburg)

Stichting de Gebete Hoond, Natuurmonumenten, Gemeente Maastricht en Provincie Limburg hebben gisteravond een gezamenlijke oplossingsrichting voor het hondenlosloopgebied Sint-Pietersberg gepresenteerd aan de achterban van de Gebete Hoond. Het hondenlosloopgebied blijft daarbij voor het grootste gedeelte gehandhaafd. Een deel van het gebied waarop de ontwikkeling van bloemrijk grasland mogelijk is, wordt ingezet voor natuurontwikkeling. Compensatie vindt plaats door aan de voorzijde ruimte toe te voegen aan het hondenlosloopgebied en door optimalisering van het gebied. Een gebruiksovereenkomst garandeert dat het gebied ook in de toekomst hondenlosloopgebied blijft.

Uitgangspunten
Tijdens de avond namen de organisaties de aanwezigen mee in het proces dat het afgelopen jaar doorlopen is. In overleg zijn een aantal uitgangspunten voor het gebied benoemd; een groot, ruim hondenlosloopgebied; goed bereikbaar voor auto, voetganger en mindervalide; en het verbeteren van de natuurwaarden. Vanuit die uitgangspunten is een gezamenlijke oplossingsrichting uitgewerkt. Deze werd door de aanwezige achterban echter met scepsis ontvangen.

Discussie in gemeenteraad
In december behandelt de Maastrichtse gemeenteraad het burgerinitiatief hondenlosloopgebied Sint-Pietersberg. Ook de gezamenlijke oplossingsrichting wordt dan door de Raad besproken. November vorig jaar kreeg wethouder Gerdo van Grootheest het verzoek met betrokkenen in gesprek te gaan over het hondenlosloopgebied Sint-Pietersberg toen duidelijk werd dat het hondenlosloopgebied zou verdwijnen. In het afgelopen jaar hebben partijen ieder vanuit hun eigen standpunten gewerkt aan een gezamenlijke oplossing. De gesprekken zijn vanaf het begin constructief geweest en verliepen in een goede sfeer.

Natuurontwikkeling
Enerzijds moet er op de berg ruimte zijn voor de bescherming en ontwikkeling van de unieke natuur. Provincie Limburg en Natuurmonumenten hebben de verplichting om heischraal grasland te ontwikkelen. Een gedeelte van het huidige hondenlosloopgebied is een van de weinige gebieden waar dat mogelijk is. Doel van de ontwikkeling van de natuurwaarden is bijzondere en zeldzame bloemrijke graslanden te ontwikkelen. Daarmee wordt het typische landschap van de Sint-Pietersberg behouden zodat buurtbewoners en natuurliefhebbers er nu en later van kunnen genieten.

Sociale ontmoetingsplek voor iedereen
Stichting de Gebete Hoond prijst het huidige hondenlosloopgebied vooral vanwege de grootte en de weidsheid van het terrein, waardoor er voortdurend zicht is op de honden. Dat komt de veiligheid van mens en dier ten goede. Het terrein is voor veel mensen een ontmoetingsplek en is belangrijk voor het socialiseren van honden. De hondenbezitters willen voldoende ruimte in de vorm van een afgesloten, aaneengesloten gebied. Daarnaast is er gekeken naar de effecten voor mensen met een handicap. Denk daarbij aan mensen die zich in een rolstoel verplaatsen, of blinde en slechtziende mensen die hun hulphond ter plekke willen uitlaten.

Gezamenlijke oplossingsrichting hondenlosloopgebied Sint-Pietersberg Het hondenlosloopgebied blijft voor het grootste gedeelte gehandhaafd. Een deel van het gebied waarop de ontwikkeling van bloemrijk grasland mogelijk is, wordt ingezet voor natuurontwikkeling. Compensatie vindt plaats door aan de voorzijde ruimte toe te voegen aan het hondenlosloopgebied en door optimalisering van het gebied. Door het opstellen van een gebruiksovereenkomst blijft het gebruik als hondenlosloopgebied ook voor de toekomst gegarandeerd. Herinrichting gebied
De Sint-Pietersberg houdt zo een groot en goed toegankelijk hondenlosloopgebied. Om het gebied komt een afrastering. De gehele Sint-Pietersberg blijft (op wegen en paden) toegankelijk voor aangelijnde honden. In het losloopgebied wordt een nieuw hart gecreëerd door het aanleggen van een nieuwe rondgang van wandelpaden. Door deze halfverhard aan te leggen, is dat ook toegankelijk voor mindervaliden. Daarnaast lopen er maaipaden door het gebied, vergelijkbaar met de huidige paden. Aan de rand van het plateau komt een uitzichtpunt over de stad, en in het gebied worden banken en picknicktafels geplaatst. Goede bereikbaarheid gewaarborgd
Met de uitbreiding ontstaat een directe verbinding met de toekomstige centrale parkeervoorziening. Daarnaast komen bovenaan de Luikerweg 3 parkeerplaatsen voor mindervaliden. De huidige ingang van het hondenlosloopgebied blijft gehandhaafd en sluit aan op deze parkeerplaatsen. Een goede bereikbaarheid voor mindervaliden is daarmee gewaarborgd. Daarnaast wordt een nieuw pad aangelegd tussen Chalet Bergrust en de grotten 'Noord' buiten het hondenlosloopgebied om. Aangepast beheer en medeverantwoordelijkheid
Het beheer van het middengedeelte wordt beter afgestemd op het gebruik als hondenlosloopgebied. Te grote begroeiing gaat weg, en er wordt extra gemaaid. Ook is er aandacht voor het tegengaan van plasvorming op de paden. Hondenbezitters vormen een beheergroep die fungeert als contactpunt met Gemeente en Natuurmonumenten en meedenkt over het beheer van het losloopgebied.

Het kleinere hondenlosloopgebied voor de buurt dat gepland stond aan de Mergelweg gaat niet door. Dat gebied wordt toegevoegd aan de 'stadsweide' voor het fort. Deze weide wordt beter toegankelijk gemaakt voor andere gebruikers.