Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 29 november 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: Gewijzigde subsidieverlening 2012 diverse organisaties (GM-beslissing d.d. 28-11-2011) Kenmerk: 2011/0307142

Het nieuwe provinciebestuur heeft een nieuw programma ontwikkeld om de kracht van Overijssel goed uit de verf te laten komen. En daarmee andere keuzes gemaakt dan het vorige college, ook financiële keuzes. In het door Provinciale Staten vastgestelde Hoofdlijnenakkoord 2011-2015 is afgesproken dat voor een aantal gesubsidieerde organisaties een efficiencykorting van 10% gaat gelden. Gedeputeerde Staten hebben besloten voor SVWO-Arcon te Borne en Sprortservice Overijssel te Zwolle deze korting in te laten gaan per 1 juli 2012 en passen de te verlenen subsidiebedragen voor 2012 daarop aan.

Onderwerp: IMA-aanvraag Amstellaan Deventer (GM-beslissing
d.d. 29-11-2011)
Kenmerk: 2011/0189766

Gedeputeerde Staten van Overijssel dragen ¤ 2,3 mln bij aan de realisatie van de verdiepte aanleg van de Amstellaan in de Rivierenwijk waardoor de leefbaarheid van deze wijk wordt verbeterd.

Onderwerp: IMG-project gemeente Dinkelland, project centrumplan Weerselo (GM-beslissing d.d. 29-11-2011) Kenmerk: 2011/0189771

In het kader van Investeren met gemeenten verleent de provincie Overijssel een subsidie ter grootte van ¤ 1.067.850,- voor het centrumplan Weerselo (gemeente Dinkelland).

Onderwerp: Mandaat Stichting Stimuland Overijssel
Kenmerk: 2011/0175580

Gedeputeerde Staten besluiten de Stichting Stimuland Overijssel mandaat te verlenen voor de uitvoering van de paragraaf 8.7 Stimuleren van innovatie in het agrocluster, artikel 8.27 sub a (vouchers) van het Ubs 2007 en paragraaf 9.7 Innovatie in het agrocluster, artikel 9.7.1 sub a (vouchers) van het Ubs 2011.

Onderwerp: Afspraken BO MIRT 3 november 2011.
Kenmerk: 2011/0232228

GS stuurt aan Provinciale Staten ter informatie de afspraken gemaakt met de provincie Overijssel in het bestuurlijk overleg MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport, een bijlage bij de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu) met staatssecretaris Atsma op 3 november 2011. Bespreekpunten met de minister waren onder andere de capaciteitsuitbreiding A1, N50 Kampen Kampen Zuid, N50 overige wegvakken, N340/A28, het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS), IJsseldelta Zuid, programma Beter Benutten en de Strategische verkenning Zwolle Kampen Netwerkstad.

Onderwerp: Stand van zaken Teerput Vasse. Beantwoorden petitie omwonenden van de Teerput. Kenmerk: 2011/0210050

Gedeputeerde Staten hebben kennisgenomen van de stand van zaken bij de Teerput Vasse en het voorstel van de aannemerscombinatie Plegt-Vos/Fuhler met betrekking op de aanpassing van de afdekconstructie. De omwonenden rond de teerput Vasse hebben in september 2011 een petitie ingediend met het verzoek om een onafhankelijke contra-expertise ten aanzien van bij de teerput verrichte onderzoeken. Met een brief worden de omwonenden op de hoogte gebracht van de samenwerking van de Dorpsraad en de provincie Overijssel ten behoeve van deze contra-expertise.

Onderwerp: POP2-beschikkingen
Kenmerk: 2011/0224054

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het afgeven van 10 positieve subsidie- beschikkingen uit het Europees subsidieprogramma PlattelandsOnwikkelingsProgramma 2007-2013 (POP2). Alle initiatieven dragen bij aan de versterking van de landbouwstructuur en economische vitaliteit van het platteland in Overijssel. De subsidie wordt verleend voor diverse verkavelingsprojecten in de provincie, zoals in Rijssen, Vinkenbuurt-Witharen, Enter en Geesteren. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor maximaal ¤ 2.890.533,-- aan Europese middelen (ELFPO-fonds) en ¤ 2.487.931,-- aan eigen provinciale middelen beschikbaar. Met deze bijdragen wordt een totale investering gerealiseerd van ¤ 6,3 mln.

Onderwerp: Beoordeling Natuurakkoord door het Planbureau voor de Leefomgeving Kenmerk: 2011/0308336

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft de effecten van het op 20 september 2011 gesloten Onderhandelingsakkoord Decentralisatie Natuur globaal getoetst. De betreffende notitie zal door de Tweede Kamer worden meegenomen bij de behandeling van het onderhandelingsakkoord in het Algemeen Overleg op 24 november 2011. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de toetsing van het Planbureau en de aanbiedingsbrief van Staatssecretaris Bleker aan de Tweede Kamer. Gedeputeerde Staten sturen de notitie en de brief ter informatie aan Provinciale Staten zodat zij deze desgewenst kunnen betrekken bij de behandeling van het statenvoorstel Onderhandelingsakkoord Decentralisatie Natuur op 7 en 21 december 2011.

Onderwerp: Verlenging Convenant Mobiliteitsmanagement Zwolle Kampen Netwerkstad Kenmerk: 2011/0212568

Op basis van de afspraken uit het Convenant Mobiliteitsmanagement Zwolle Kampen Netwerkstad werken de provincie Overijssel, gemeente Zwolle en Kampen, koepelorganisaties, vervoerders en werkgevers samen aan het duurzaam verbeteren van de bereikbaarheid van de regio door het nemen van maatregelen op het gebied van mobiliteitsmanagement, ofwel slim werken en slim reizen. Het College besluit de convenantperiode, die op 31 december 2011 afloopt, met een jaar te verlengen. Onderdelen uit het uitvoeringsprogramma van Zwolle Kampen Bereikbaar, die meer tijd vergen, kunnen zo afgerond worden. Het proces dat ingang is gezet om verandering van houding en gedrag op het gebied van slim werken en slim reizen te stimuleren en om mobiliteitsmanagement bij convenantpartners en overige werkgevers te borgen is er bij gebaat dat de huidige inspanningen worden gecontinueerd.

Onderwerp: Brief van hr. Nijkamp te Holten aan GS en PS, waarin hij zijn bezorgdheid uit en vragen stelt over de uitbreiding van het transportbedrijf Müller te Holten Kenmerk: 2011/0222604

De heer Nijkamp heeft schriftelijk vragen gesteld aan PS over een plan tot uitbreiding van het transportbedrijf Muller te Holten. PS heeft de beantwoording van de vragen aan GS overgedragen. GS deelt de heer Nijkamp mee dat de voorgenomen uitbreiding past binnen het provinciaal beleid. De gemeente neemt het verdere proces voor het bestemmingsplan op met daarin de vereiste onderbouwing van het plan. GS wijst de heer Nijkamp op de uitgebreide inspraak en rechtsbeschermingsmogelijkheden in het proces van het bestemmingsplan.

Onderwerp: Intrekking reactieve aanwijzing bestemmingsplan Buitengebied 2009, voor het onderdeel Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's), gemeente Wierden. Kenmerk: 2011/0307162

Bij besluit van 9 februari 2010 hebben GS aan de gemeenteraad van Wierden voor het bestemmingsplan "Buitengebied 2009", onderdeel Landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) een reactieve aanwijzing gegeven. Het geven van een aanwijzing was noodzakelijk vanwege strijd met het provinciale reconstructiebeleid. Bij besluit van 23 november 2011 hebben PS besloten het provinciale reconstructiebeleid te actualiseren. Onderdeel van het nieuwe beleid is een aanpassing van provinciale sturing op mogelijkheden voor nieuwvestiging van intensieve veehouderij in Landbouwontwikkelingsgebieden. Het bestemmingsplan Buitengebied voldoet nu aan het nieuwe beleid. Daarom hebben GS besloten de reactieve aanwijzing van 9 februari 2010 in te trekken. Dit betekent dat het onderdeel LOG's van het bestemmingsplan Buitengebied door het intrekkingsbesluit van GS weer van kracht is geworden. Burgemeester en Wethouders van Wierden zal het betreffende onderdeel van het bestemmingplan vervolgens door publicatie bekend moeten maken.

Onderwerp: Ontheffing Omgevingsverordening Overijssel 2009 ten behoeve van realiseren woning in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), gemeente Steenwijkerland. Kenmerk: 2011/0308310

De gemeente Steenwijkerland heeft een herziening van het bestemmingsplan Buitengebied in voorbereiding. Onderdeel van dit bestemmingsplan is het realiseren van het plan voor een woning van 750 m3. Het gaat om een bouwperceel dat in de EHS is gelegen. Voor de beoogde woning heeft de gemeente bij Gedeputeerde Staten een ontheffing van de Omgevingsverordening Overijssel 2009 gevraagd. Dit is nodig omdat binnen de EHS in beginsel geen woningbouw wordt toegestaan. Het gaat bij de aanvraag om de mogelijkheid voor het verlenen van een ontheffing bij een kleinschalige ingreep in de EHS als aan de gestelde voorwaarden in de Omgevingsverordening is voldaan. De negatieve gevolgen op bestaande natuurwaarden in de EHS zijn zeer gering en worden gecompenseerd. Gedeputeerde Staten hebben besloten om ontheffing te verlenen en het werkingsgebied EHS aan te passen.

Onderwerp: Vaststellen ontwerpverordening waterschap Vallei en Veluwe Kenmerk: 2011/0219785

Op 14 december 2010 hebben de colleges van GS van de provincies Gelderland, Utrecht en Overijssel het principebesluit genomen tot fusie van de waterschappen Vallei en Eem en Veluwe. Gedeputeerde Staten stellen de ontwerpverordening van het nieuwe waterschap Vallei en Veluwe vast ten behoeve van de inspraak. Deze verordening wordt mede vastgesteld door de provincies Gelderland en Drenthe. Voor het instellen van een nieuw waterschap is het relevant dat een waterschapsreglement en verordening worden opgesteld. Het reglement en de verordening worden in het voorjaar van 2012, na de inspraaktermijn, ter vaststelling aan Provinciale Staten voorgelegd.

Onderwerp: Agenda van Twente: bestuurlijk overleg Gedeputeerde Staten van Overijssel en Dagelijks Bestuur van Regio Twente op 29 november 2011 Kenmerk: 2011/0235430

Op 29 november 2011 heeft het College van Gedeputeerde Staten van Overijssel overleg met het dagelijks bestuur van de Regio Twente. In het overleg zal onder meer worden gesproken over de voortgang van projecten op de agenda van Twente de afronding van de leeragenda.

Onderwerp: Agenda Regiegroep Zwolle Kampen Netwerkstad 1 december 2011 Kenmerk: 2011/0235110


1 december aanstaande vergadert de Regiegroep van Zwolle Kampen Netwerkstad. Op de agenda staat onder andere de voortgang van de vier programmalijnen, de aanpak van Fase II van de Strategische Verkenning ZKN2040 en het werkplan van Zwolle Kampen Netwerkstad.

Onderwerp: Uitstel IIO-projecten waterschappen Groot Salland en Regge en Dinkel Kenmerk: 2011/0199148

De provincie geeft vier projecten van de waterschappen Groot Salland en Regge en Dinkel extra tijd om de uitvoerig af te ronden in 2012. Deze projecten worden deels gefinancierd met het provinciaal budget Investeren in Overijssel. Het gaat om de volgende projecten: · Salland Waterproof: uitvoeren van landbouw-, water- en inrichtingsmaatregelen in het stroomgebied van de Heinose Vloedgraven. · RWZI Dalfsen: verbeteren van het effluent van de RWZI waardoor de belasting van de Vecht wordt verminderd. · RWZI Vroomshoop: verbeteren van het effluent van de RWZI door toepassen van de Nereda-technologie. Elsbeek terug in de Driene: herstel van de Elsbeek in Hengelo die leidt tot een duurzamer en veerkrachtiger stedelijk watersysteem.



Provincie Overijssel