Gemeente Utrecht

Voorlichtingsactie woninginbraak in Noordwest

In de maand december vindt in Noordwest een voorlichtingsactie woninginbraak plaats. Deze voorlichtingsactie is een éxtra actie naast andere activiteiten op het gebied van preventie van woninginbraak door gemeente en politie. Met als doel: bewoners bewust maken van het risico op inbraken en wijzen op de maatregelen die ze zelf kunnen nemen om inbraak te voorkomen.

De criminaliteit in Utrecht neemt af. Er zijn jaarlijks minder aangiften van misdrijven. Het aantal woninginbraken blijft echter op het zelfde (hoge) niveau. Er zijn in Noordwest in de periode van januari tot en met oktober 2011 374 aangiften van woninginbraak opgenomen op een totaal van 18.613 woningen. Woninginbraken vinden het hele jaar plaats, maar in de maand december is er altijd een piek. Daarom is deze maand uitgekozen voor de voorlichtingsactie.

Wat houdt deze actie in?
Op vijftien avonden in de maand december bezoeken drie groepen van twintig Utrecht Veilig! voorlichters (hiervoor getrainde en ervaren universitaire studenten) tussen zes en negen uur 's avonds de bewoners in Noordwest aan huis. De voorlichters gaan met de bewoners in gesprek over het risico op inbraak en de gevolgen ervan. Ook geven zij preventietips en vergaren zij informatie voor toekomstige voorlichtingsacties.

Waarom deze inzet
Uit ervaringen met gemeentelijke toezichthouders blijkt dat face-to-face voorlichting goed werkt. Zij bezoeken sinds april dit jaar de slachtoffers van woninginbraak thuis om voorlichting en preventietips te geven. Bij de instructie van de voorlichters vertellen wijkagenten en mensen van Toezicht en Handhaving over hun ervaringen met slachtoffers van inbraak. Maar we verwachten ook dat de duidelijk zichtbare aanwezigheid van Utrecht veilig! op straat (de voorlichters dragen allemaal opvallende hesjes) ook al een positief effect zal hebben op het aantal inbraken in die periode in die buurten.

Algemene aanpak woninginbraak Utrecht
Deze voorlichtingsactie is een aanvulling op andere acties van gemeente tegen woninginbraak. Andere acties zijn:
- Toezichthouders waarschuwen bewoners op het risico van herhalingsinbraken. En ze waarschuwen hun buren over de kans op besmettingsgevaar (de dief kent inmiddels de weg);
- Er worden bewonersavonden in de wijken belegd om bewoners preventietips te geven en te wijzen op subsidiemogelijkheden voor Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW);
- Inbraakwerend maken van woningen;

- Alle nieuwbouwwoningen in Utrecht en woningen die gerenoveerd worden door woningcorporaties worden opgeleverd met het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW);
- In de 20 buurten met de hoogste kans op inbraak worden woningen gescand op inbraakgevoeligheid en worden de kwetsbare punten aangepakt (i.s.m. corporaties);
- De woonomgeving wordt aangepakt: door het aanbrengen van verlichting op donkere plekken, afsluiten achterpaden en beplanting snoeien voor beter overzicht.

Binnen het programma Utrecht veilig! werken gemeente, politie, openbaar ministerie, woningcorporaties ondernemers en bewoners samen aan een veilig Utrecht.




Gemeente Utrecht