Gemeente Helmond


Voorlopig ontwerp Buurtpark gepresenteerd

Woensdag 30 november is het voorlopig ontwerp van het Buurtpark in de Binnenstad gepresenteerd

Het afgelopen jaar is het terrein ten zuiden van de Heistraat veranderd in één grote kale vlakte, maar de komende jaren herrijzen op deze plek nieuwe woningen die samen Weverspoort gaan vormen. Begin 2012 wordt gestart met het bouwrijp maken van de grond. Tussen al die nieuw te bouwen woningen en winkels komt straks een prachtig buurtpark te liggen waar buurtbewoners heerlijk kunnen wandelen, sporten, spelen of gewoon lekker tot rust kunnen komen.

Multifunctioneel park

Inmiddels is er een voorlopig ontwerp van het Buurtpark. Het wordt een multifunctioneel park met twee hoofdroutes die het park doorsnijden en een recreatieve route die een rondgang door het park maakt. Er komt voldoende zitgelegenheid, speeltoestellen, een hondenloslaat- en uitlaatstrook en er is in het park ruimte voor kunst. Het park wordt omsloten door hekwerk.

Gebaseerd op 19e eeuws stadspark

Het park zal ongeveer anderhalve hectare groot zijn (+- grootte van 2 voetbalvelden) en komt centraal in de buurt Weverspoort te liggen, ten hoogte van de Karel Raijmakersstraat. Als referentie voor dit groene hart is het laat 19e eeuwse stadpark gehanteerd. Deze parken zijn gebaseerd op de Engelse landschapstijl, die gekenmerkt wordt door glooiende gazons, boomgroepen, water, slingerende paden en doorzichten naar de omgeving.

Bewoners betrokken bij invulling park

Om te komen tot het voorlopige ontwerp is er onder andere een klankbordgroep opgericht met daarin negen bewoners uit de Binnenstad en drie vertegenwoordigers van de gemeente. Ze overleggen regelmatig over de invulling van de groene plek. Daarnaast is het voorlopige ontwerp op woensdagavond 30 november gepresenteerd aan de bewoners van de Binnenstad. Tijdens deze informatieavond konden mensen hun vragen en opmerkingen achterlaten. Deze opmerkingen worden meegenomen in het definitieve ontwerp.

Realisatie Buurtpark

Nadat het ontwerp van het Buurtpark definitief is, wordt begonnen met de realisatie van het park. De exacte datum is nog niet bekend, maar een voorwaarde is wel dat een deel van de woningen rondom het Buurtpark opgeleverd moet zijn. In het voorjaar van 2012 worden de contouren van het park echter wel al zichtbaar. Dan wordt het gebied ingezaaid met gras. Daarnaast wordt gekeken of de twee hoofdroutes, de glooiingen en de bomen al eerder aangelegd en geplaatst kunnen worden zodat de groene ontmoetingsplek kan 'groeien'.

Belangrijk onderdeel herstructurering

Het Buurtpark vormt een belangrijk onderdeel van de herstructering van Helmond Binnenstad. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat er een lagere bebouwings- en woningdichtheid met meer groen moet komen. Juist in een binnenstadswijk, dicht bij het centrum, zijn plekken nodig om je even terug trekken van de drukte van de stad. Gewoon alledaagse zaken zoals even wandelen, in het zonnetje zitten, elkaar ontmoeten of sport en spel. Het Buurtpark gaat deze functie in de toekomst vervullen voor alle bewoners van de Binnenstad.