NSC 2011: Hoogste tijd voor de volgende ronde in duurzame ontwikkeling


Het thema van het twaalfde Nationaal Sustainability Congres op 30 november te Den Bosch

's-HERTOGENBOSCH, 20111003 -- Duurzaamheid kwam niet voor in de recente Miljoenennota en Troonrede en overheden bezuinigen flink. Het lijkt alsof de signalen voor duurzaamheid op rood staan. Maar schijn bedriegt. Het bedrijfsleven is volop actief en maakt grote sprongen, innoveert, wordt duurzamer en zoekt waar nodig de overheid als partner. Tijd om dit te vieren, om te verbinden en te versterken op het twaalfde Nationaal Sustainability Congres (NSC) op woensdag 30 november. Bijna 25 jaar nadat duurzaamheid op de kaart werd gezet dankzij ‘Our Common Future’ van de commissie Brundtland, is de volgende ronde op weg naar een duurzaam Nederland begonnen.

De twaalfde editie van hét duurzaamheidscongres van Nederland vindt plaats in Den Bosch, in het Congrescentrum 1931,Het plenair programma draagt dit jaar de titel ‘The Next Leap’, met als centraal thema de volgende ronde in duurzaamheid. Verder zijn er praktische themasessies en een ‘duurzame’ beurs.

Advies- en ingenieursbureau DHV en congresbureau CKC organiseren het Nationaal Sustainability Congres voor bedrijven en overheden. Burgemeester Ton Rombouts van Den Bosch opent als gastheer het congres. Jan Douwe Kroeske treedt op als dagvoorzitter.

Plastic Soup Foundation
Het NSC vormt het begin van de Plastic Soup Driedaagse. De Nederlandse Plastic Soup Foundation wil met deze actie de aandacht vestigen op enorme hoeveelheid plastic in de oceanen. De ‘ontdekker’ van dit wereldwijde, Charles Moore, en Marcus Eriksen van onderzoeksinstituut 5 Gyres presenteren de meest recente onderzoeksresultaten. Volgens hen stevenen we af op een wereldwijde milieucatastrofe, de grootste ooit.

Energy Future Circle
In samenwerking met het NSC organiseert Shell de Energy Future Circle. Dit is een interactieve sessie onder leiding van Jan Douwe Kroeske. Drie experts geven hun toekomstvisie met betrekking tot  energiegebruik, reageren op stellingen en delen inzichten met elkaar en het publiek. De Energy Future Circle is onderdeel van het Energy Future programma.

The Next Leap: rondetafelgesprek met duurzame ondernemers
Ruud Sondag van Van Gansewinkel Groep, Stef Kranendijk van Desso, Thomas Rau van architectenbureau RAU en Henk van Houtum van Van Houtum doen mee aan dit rondetafelgesprek. Marga Hoek, directeur van De Groene Zaak, is de gespreksleider.

De ondernemers zullen komen tot een advies voor ondernemend Nederland om de stap te maken naar duurzaamheid. De voorzitter van VNO-NCW, Bernard Wientjes, reageert hierop.

CSR 2.0: Wayne Visser.
Onder de titel ’CSR 2.0: Taking Corporate Sustainability & Responsibility from Niche to Mainstream’ zal Wayne Visser de plenaire slotlezing verzorgen. De Brit Wayne is auteur en veelgevraagd spreker op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Themasessies
In elf themasessies presenteren organisaties met duurzame ambities hun projecten en visies en leggen die voor aan het publiek. De themapartners zijn: gemeente ’s-Hertogenbosch, NEN, MVO Nederland, Heijmans, Essent, DHV, Social Venture Netwerk (SVN), Océ, the Natural Step en een nieuw bedrijvenconsortium op het gebied van biodiversiteit.

Meer informatie vindt u op www.sustainability-congres.nl.