Europa demonstreert tegen Roemeense zwerfdierenwet


Meer dan 60.000 mensen tekenden Vier Voeters’ petitie

Den Haag, 20111130 -- Een week nadat het Roemeense parlement een wet aannam die het doden van zwerfhonden toestaat, zijn er nog altijd protesten in heel Europa. Afgelopen maandag hield de internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters, gesteund door ongeveer honderd medestanders, een persconferentie en een flash mob in de Roemeense hoofdstad Boekarest, en gisteren waren er in vijf West-Europese landen demonstraties tegen de wet. De boodschap was unaniem: de Roemeense president Băsescu wordt dringend verzocht de wet af te keuren en in plaats daarvan te kiezen voor een duurzame en diervriendelijke oplossing.

In Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Groot-Brittannië stroomden gisteren mensen bijeen voor de Roemeense ambassades en consulaten om hun verontrusting te uiten. In Den Haag werd benadrukt dat honden geen stem hebben. Een symbolische knuffelhond overhandigd hier en in Londen en Hamburg een protestbrief. ‘Heel Europa kampt met een financiële crisis, en juist op dit moment wil Roemenië een wet introduceren die miljoenen euro’s aan gemeenschapsgeld zal kosten,’ zegt Helmut Dungler, oprichter en directeur van Vier Voeters Internationaal. ‘Het doden van zwerfdieren lost op de lange termijn niets op en is bovendien wreed en totaal niet van deze tijd.’

Een van de problemen die deze nieuwe wet met zich zal meebrengen, is de ingewikkelde procedure die ermee gepaard gaat. De honden moeten worden gevangen, naar een asiel gebracht en daar worden gevaccineerd, gecastreerd en ontwormd. Als het dier na 30 dagen nog niet is geadopteerd – wat gezien de ingewikkelde en diepgravende procedure erg aannemelijk is – dan wordt het gedood. Het bouwen van zoveel asiels en het voeren van zoveel dieren kost enorm veel geld. Dat maakt deze ‘oplossing’ kortom geldverslindend, en om de dieren na al deze inspanningen alsnog te doden, is niet alleen wreed maar ook verbijsterend.

In slechts vijf dagen hebben al meer dan 60.000 mensen petitie van Vier Voeters tegen deze wet ondertekend. Dit geeft een indrukwekkend signaal dat Europeanen het meedogenloze doden van tienduizenden Roemeense zwerfhonden niet accepteren. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de enige duurzame, effectieve en diervriendelijke methode om de zwerfhondenpopulatie te beheersen, een goed geplande castratiecampagne is. Vier Voeters heeft de afgelopen jaren in Roemenië al meer dan 100.000 honden behandeld. De populatie is sindsdien significant gedaald. ‘Als Roemenië de castratieprogramma’s voortzet zal het zwerfdierenprobleem binnen een paar jaar zijn opgelost,’ zegt Dungler. Nu ligt de bal bij de Roemeense president Băsescu die de wet als enige nog kan stoppen. Kiest hij voor een stap terug of kiest hij voor vooruitgang?





Stichting Vier Voeters