Samenleeftest bespreekt taboes rondom samenwonen


Baarn, 20111130 -- Eenderde van alle stellen gaat uiteindelijk uit elkaar. En dat zorgt bij samenwonende stellen die onderling niets geregeld hebben na de breuk voor grote financiële problemen. Zo leven inmiddels 20.000 vrouwen met kinderen door het gebrek aan alimentatie-afspraken onder de armoedegrens. Vanaf vandaag kunnen samenwoners tijdig maatregelen nemen met de online Samenleeftest.

Leon Verstappen, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen: “Als koppels gaan samenwonen, denken ze dat ze voor altijd samen blijven. Maar dat is natuurlijk niet de realiteit. Toch maakt de helft van de stellen geen afspraken over financiën bijvoorbeeld. Ze zitten op een roze wolk en willen niet nadenken over de gevolgen van een breuk. Het is een taboe-onderwerp.”

Samenleeftest

Met de vandaag gelanceerde Samenleeftest (www.samenleeftest.nl) kunnen stellen de financiële risico’s en taboes tijdig in kaart brengen. Want: 'Van wie is het huis als de relatie is geëindigd?’ ‘Wat gebeurt er met het bedrijf dat je samen hebt opgebouwd?’ en ‘van wie zijn de spullen in het huis?’. Het is de eerste site in Nederland die koppels die samenwonen of willen gaan samenwonen, helpt bewust na te denken over onderlinge afspraken over alimentatie, pensioen, belasting, huis, inboedel en gemeenschappelijke bezittingen mocht het misgaan in de relatie. De site is een initiatief van Netwerk Notarissen, het landelijk samenwerkingsverband van notariskantoren in Nederland. Op dit moment telt Nederland circa 836.000 ongehuwd samenwonende paren. In de praktijk blijkt dat de gemiddelde vrouw gemiddeld 5,9 ex-en heeft en de Nederlandse man 5,5. 

Volgens Hoogleraar Verstappen die samen met de VU Amsterdam onderzoek deed naar samenwonen, komen vooral ongehuwd samenwonende vrouwen met kinderen in de problemen als de relatie eindigt. “Tijdens de relatie zijn ze minder gaan werken om de zorgtaken op zich te nemen. Maar omdat ze geen afspraken hebben gemaakt krijgen ze na de scheiding geen alimentatie van de partner om dat inkomensverlies te compenseren. Gemiddeld daalt de koopkracht van deze vrouwen na de scheiding met 14 procent. En voor 20.000 vrouwen is die daling zo groot dat ze inmiddels onder de armoedegrens leven.”

“Zorgelijk”, vindt ook Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen. “De financiële en emotionele gevolgen van een breuk bij samenwonen kunnen groot zijn. Nog groter dan bij trouwen omdat er geen wettelijke voorzieningen zijn. Dat geldt niet alleen voor vrouwen met kinderen. Juridische gevechten over wie er in het huis mag blijven wonen bijvoorbeeld, zijn ook aan de orde van de dag. Net als juridische problemen bij overlijden van de partner. Juist daarom willen we met deze test en de bijbehorende tips mensen bewust maken van het feit dat samen wonen pas echt samenwonen wordt als je alles goed geregeld hebt.”

De lancering van de samenleeftest wordt bijgestaan door een radio- en internetcampagne.