Ingezonden persbericht


Arnhem, 17 november 2011

Statencommissies over Sociaal Profiel, N18, ruimtelijk beleid, onderhandelingsakkoord natuur, landschapsbeleid en schaapskuddes

Op woensdag 30 november worden er in de vier Statencommissies voor Gelderland belangrijke onderwerpen besproken. Een van de onderwerpen is de inzet van subsidies bij de uitvoering van het Sociaal Profiel van de provincie. Tijdens de begrotingsbehandeling op 9 november is het profiel door een meerderheid van de Staten vastgesteld, inclusief de bezuinigingen. Nu buigt de commissie Algemeen Bestuur, Financiën en Welzijn (AFW) over het uitgewerkte voorstel van het college over subsidies aan en inzet van ondersteuningsinstellingen en organisaties.

De agenda's van de Statencommissies bevatten de volgende onderwerpen:

Commissie Landelijk gebied, Cultuur en Jeugdzorg (LCJ) Statenzaal, 13.00-16.00 uur
-Beschikbaar stellen van een bedrag van 260.580 euro voor subsidie aan tien schaapskuddes in het kader van de natuurdoelen (begrazing) en de toeristisch, recreatieve en educatieve functie, -Instemmen met het onderhandelingsakkoord 'decentralisatie natuur' tussen rijk en provincies. De verantwoordelijkheid voor het natuurbeleid en het landelijk gebied wordt op korte termijn overgedragen van rijk naar provincies. Provinciale Staten moeten zich uitspreken over dit akkoord, de daarin opgenomen taken en de doorwerking van de rijksbezuinigingen op deze terreinen. De verdeling van het geld over de provincies wordt pas medio 2012 duidelijk. -Vaststellen Kadernotitie Landschap. In deze notitie wordt de koers aangegeven die het college van GS wil volgen voor het landschapsbeleid. Voor het college ligt de nadruk op Nationale Landschappen en het wegwerken van achterstallig onderhoud buiten die gebieden.

Commissie Ruimtelijke Ordening, Water en Wonen (RWW) Wijsmanzaal, 13.00-16.00 uur
Het belangrijkste agendapunt is de Kadernotitie Structuurvisie Gelderland. De Kadernotitie gaat over de provinciale ruimtelijke hoofdstructuur, de visie op de (regionale) samenleving en de ruimtelijke gevolgen daarvan onder andere op het gebied van mobiliteit, milieu en water. Het college streeft ernaar om naast de hoofdstructuur gebiedsgerichte uitwerkingen, samen met partners, op te stellen.

Commissie Mobiliteit, Innovatie en Economie (MIE)
Statenzaal, 17.30-20.30 uur
-De zienswijze van het college van GS aan het rijk op het ontwerp tracébesluit 'Rijksweg N18 Varsseveld-Enschede' wordt door de commissie besproken. Volgens het college is het ontwerptracé in lijn met de afspraken die gemaakt zijn. -Beschikbaar stellen van een subsidiebedrag van 253.500 euro voor de gemeente Bronckhorst. Met dit geld kan de gemeente het cultuurhistorisch waardevolle gebouwencomplex van de voormalige maalderij Boeyink herontwikkelen en tegelijkertijd de ernstige bodemverontreiniging aanpakken.

Commissie Algemeen Bestuur, Financiën en Welzijn (AFW) Wijsmanzaal, 17.30-20.30 uur
Bij de behandeling van de subsidies bij de uitvoering van het Sociaal Profiel 2013-2016 gaat het voor 2013 om een bedrag van 8,5 miljoen euro. Voor de periode 2014 t/m 2016 stelt het college een bedrag van 6,4 miljoen ter beschikking. GS wil de ondersteuningsinstellingen selectiever inzetten. Van hen wordt een meer flexibele en vraaggerichte werkwijze verwacht. De vermindering van subsidiebedragen heeft grote consequenties voor een aantal ondersteuningsinstellingen. Vervolgens spreekt de commissie over de wijziging Subsidieverordening vitaal Gelderland. Belangrijkste onderdeel van deze wijziging is dat subsidieontvangers vanaf een bedrag van 125.000 euro een nauwkeurige administratie moeten bijhouden. Daarna komt het beschikbaar stellen van een subsidiebedrag van bijna 8.000 euro aan de Stichting De Waalboog in Nijmegen aan de orde. De Stichting kan hiermee de gemaakte kosten voor het omzetten van leningen betalen.

Raadpleeg voor de definitieve en totale agenda's van de commissies de website van de provincie Gelderland, www.gelderland.nl



Ingezonden persbericht