Gemeente Tilburg

Huize Moerenburg verrijst

Opening in voorjaar 2012

Tussen woensdag 30 november en vrijdag 2 december verrijst Huize Moerenburg in het gelijknamige landschapspark. De gemeente en Waterschap De Dommel herbouwen de contouren van het landhuis dat vroeger in het gebied Moerenburg stond herbouwen. Sinds 2010 loopt de omvorming van Moerenburg tot aantrekkelijk landschapspark. "Nu het landschapspark zijn voltooiing nadert wordt duidelijk welke meerwaarde dit prachtige gebied heeft voor onze stad," vindt wethouder Marieke Moorman. "Moerenburg is niet alleen een belangrijk wandel- en fietsgebied voor inwoners van Tilburg maar vormt ook de poort tot het nationale landschap Het Groene Woud. Met de bouw van Huize Moerenburg herleeft een stukje geschiedenis van Tilburg." Op de nieuwe website www.moerenburg.info kunnen belangstellenden nu al veel informatie over het landschapspark vinden.

Huize Moerenburg
In 2005 werden bij graafwerkzaamheden op het terrein van de waterzuivering de resten aangetroffen van Huize Moerenburg. Dit landgoed was rond 1310 een van de eerste drie stenen huizen in Tilburg. Rond 1750 werd Huize Moerenburg gesloopt. Er is niet veel bekend over Huize Moerenburg. Tekeningen van het oorspronkelijke gebouw zijn er niet en er is geen ruïne. Er is alleen een schilderij dat een indruk geeft hoe Huize Moerenburg er moet hebben uitgezien.

Planning
In de afgelopen maanden hebben graafwerkzaamheden plaatsgevonden en zijn de funderingen van Huize Moerenburg gebouwd. Ook zijn er bruggetjes over de grachten aangelegd. Volgende week wordt Huize Moerenburg zelf geplaatst. De staalconstructie is al in de fabriek voorbereid en wordt geplaatst tussen 30 november en 2 december. In de week van 5 december worden nog een poort, een trap en keerwanden gebouwd. In het voorjaar legt de gemeente de boomgaard aan en de bijbehorende tuinen. In april 2012 zijn Huize Moerenburg en de natuurontwikkeling in het gebied klaar. Dan vindt ook een officiële opening van het gebied plaats.

Landschapspark
De gemeente Tilburg en Waterschap De Dommel werken samen aan de omvorming van Landschapspark Moerenburg. De provincie Noord-Brabant levert een financiële bijdrage. Er wordt 20 hectare nieuwe natuur in het gebied aangelegd. De nieuwe natuur wordt aangelegd in de omgeving van de Korvelse waterloop, Zwarte Rijt en de Voorste Stroom. Aan de Korvelse waterloop en Voorste Stroom vinden ook enkele aanpassingen plaats. De nieuwe natuur bestaat uit diverse soorten graslanden en nieuwe poelen. Verder komt er nieuwe beplanting en nieuwe bosjes. Ook komen er nieuwe wandelpaden en gaat het gebied deel uitmaken van het Brabantbrede wandelknooppuntennetwerk.

Dit persbericht beschrijft activiteiten die horen bij de uitvoering van eerder vastgesteld beleid.