Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011
01-12-2011 Worden de huren in schaarstegebieden onbetaalbaar?

In 140 gemeenten zijn per oktober de maximumhuren verhoogd. Vanaf vandaag kunt u voor elke sociale huurwoning die nieuwe maximumhuur berekenen. Gaat u verhuizen? Controleer dan wat de maximumhuur is van uw nieuwe woning.

De stijging van de maximumhuur van een woning met 15 of 25 punten, is afhankelijk van de WOZ waarde (Wet onroerende zaak belasting) van die woning. De stijging komt neer op EUR 73,- (voor 15 punten) of EUR 123,- (25 punten).

Afbeelding: wat is de maximale huur van uw woning? Verhuurders zijn niet verplicht om de huurprijs bij nieuwe huurcontracten op te trekken naar het maximum, maar volgens de Woonbond is de kans dat zij het doen groot.

Verhuurders moeten heffing gaan betalen

Het optrekken van de maximumhuren is een van de maatregelen waarmee minister Donner verhuurders de mogelijkheid geeft om hun huurinkomsten te vergroten. Die verhuurders moeten namelijk vanaf 2014 een forse heffing aan het Rijk gaan betalen: jaarlijks meer dan zevenhonderdmiljoen euro.

Inventarisatie praktijkvoorbeelden

De Woonbond inventariseert momenteel onder zijn lidorganisaties hoe verhuurders in de 140 schaarstegemeenten met de extra woningwaarderingspunten omgaan. Bent u actief bij een huurdersorganisatie in een van deze gemeenten? Geef dan aan ons door wat uw verhuurder met de extra punten doet.

Zie ook

* Formulier: wat doet uw verhuurder met de extra woningwaarderingspunten?


* Rekenprogramma: bereken de maximumhuur van een sociale huurwoning
* Lijst: 140 gemeenten waar extra punten zijn toegekend