NCRV

Debat op 2: Zwarte Piet: racistisch of niet?

Ingezonden door NCRV op 2 december, 2011 - 12:08


zaterdag 03 december 2011 - 21:15 uur
Zender:
Nederland 2

Zwarte Piet staat dit jaar meer dan ooit weer ter discussie. Steeds meer gekleurde Nederlanders voelen zich door het Sinterklaasfeest gediscrimineerd en willen Zwarte Piet verbieden. Worden onze tradities bedreigd? Moeten we toegeven aan de wensen van minderheden? Of zijn onze tradities heilig en mogen we niet morrelen aan onze cultuur? Hierover praat NCRV-presentator Ghislaine Plag zaterdagavond in het live programma Debat op 2 (KRO/NCRV).

Dit jaar werden bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht twee Antilliaanse demonstranten hardhandig opgepakt. Ze zouden het kinderfeest verstoren met hun t-shirts met de opdruk `Zwarte Piet is racisme.' De knecht zou het slaafse hulpje van de Sint zijn en ons herinneren aan een zwarte periode uit onze geschiedenis: de slavernij. Een van de demonstranten is Quinsy Gario. Hij is zaterdagavond te gast in Debat op 2 om te discussiëren over de vraag of Zwarte Piet racisme is of niet.

Ook is Jan van Wijk, voorzitter van het Sint Nicolaasgenootschap Nederland bij het debat aanwezig. Hij pleit ervoor om het Sinterklaasfeest op de UNESCO Werelderfgoedlijst te zetten. Vragen die tijdens het debat onder andere aan de orde komen zijn: Heeft Zwarte Piet zijn langste tijd gehad? Of zijn de criticasters zeurpieten en moeten ze zich niet bemoeien met een oer-Hollands onschuldig kinderfeest? Als we besluiten dat het anders moet, hoe dan? Pieten in alle kleuren? Blanke Pieten? En wat geven we aan onze kinderen mee met dit feest? Beïnvloedt Zwarte Piet hun kijk op de gekleurde medemens?

Debat op 2 is een journalistiek discussieprogramma dat tegenstellingen over actuele thema's behandelt. Het programma is iedere zaterdagavond, live vanuit het Geldmuseum in Utrecht, te zien. Meepraten op Twitter kan via #debatop2.
Programma:
Debat op 2
Presentator:
Ghislaine Plag
Website:
http://debatop2.nl