NEN


02-12-2011

Wereldgehandicaptendag: normen voor toegankelijkheid

Door de Verenigde Naties is 3 december uitgeroepen tot Wereldgehandicaptendag. Tijdens deze dag gaat alle aandacht uit naar gelijke kansen en rechten voor mensen met een functiebeperking. Het thema dit jaar is inclusie; mensen met een beperking worden binnen de samenleving geïntegreerd. De verantwoordelijkheid hiertoe ligt niet bij de mensen zelf, maar bij de samenleving.

Toegankelijkheid, zelfredzaamheid en participatie

Mensen met een beperking hebben minder (gemakkelijk) toegang tot diensten en producten; door de (combinatie van) beperkingen en door de manier waarop diensten en producten worden aangeboden, is er zelfs sprake van ontoegankelijkheid. Toegankelijke producten en diensten bevorderen de participatie in de samenleving.

Normen voor toegankelijkheid

Het toegankelijk(er) maken van producten en diensten gaat geleidelijk. Een oplossing vinden en bieden die toepasbaar is voor alle minder zelfredzamen is helaas onmogelijk. Door uit te gaan van het principe van `Design for All' liggen er wel meer kansen in oplossingen die voor een bredere groep toepasbaar zijn. Oplossingen moeten dus zo veel mogelijk gestandaardiseerd zijn.

Oplossingen die producten en diensten toegankelijk(er) maken zijn er op vele terreinen; successen zijn al geboekt in de gebouwde omgeving, ICT en het openbaar vervoer. Ook in de horeca en reisbranche wordt steeds meer aandacht besteed aan toegankelijkheid; aangepast vervoer en barrière-vrije hotels zijn hier voorbeelden van. Deze oplossingen maken het mogelijk dat steeds meer mensen, dus ook minder zelfredzame, op gelijke basis kunnen meedoen aan het maatschappelijk verkeer. Om die gelijke behandeling op nog grotere schaal mogelijk te maken, moeten de eisen voor toegankelijke producten en diensten vanaf het allereerste begin al worden meegenomen; via normalisatie.

Vanuit NEN wordt hier op ingezet. In NPR-ISO/IEC Guide 71:2002 `Richtlijnen voor normontwikkelaars voor de aanpak van behoeftes van oudere personen en personen met een handicap' staan eisen voor toegankelijkheid omschreven. De NPR wordt gebruikt bij de ontwikkeling van normen op allerlei gebieden. Door de eisen mee te nemen in de norm, ontstaat de basis voor een toegankelijker product of dienst. Meer mensen kunnen hier gebruik van maken en minder zaken hoeven achteraf te worden aangepast.

* NEN-EN-ISO 24503:2011 Ergonomie - Toegankelijke ontwerpen - Tactiele stippen en strepen op consumenten producten
* NPR-CEN-ISO/TR 22411: 2011 Ergonomische gegevens en richtlijnen voor de toepassing van ISO/IEC Guide 71 voor producten en diensten voor ouderen en mensen met functioneringsproblemen
* ISO/IEC TR 29138-1: 2009 Information technology - Accessibility considerations for people with disabilities - Part 1 : User needs summary

* ISO/IEC Guide 76:2008-09

Meer informatie

Wilt u meer weten over toegankelijkheid bij normontwikkeling, dan kunt u contact opnemen met NEN Consumentenzaken, email: consumentenzaken@nen.nl of telefoon: (015) 2 690 133