Ingezonden persbericht


Eén van 's werelds oudste slingeruurwerken ontdekt

Op 3 december 2011 vindt in Teylers Museum het internationale symposium "Going Dutch" plaats. Tijdens de voorbereiding van het symposium is een slingerklok ontdekt met gewichtsaandrijving uit 1657. Het maken van de klok wordt toegedicht aan Salomon Coster, de uitvoerende klokkenmaker van wis-, natuur- en sterrenkundige Christiaan Huygens.

Het uurwerk is via een foto uit het archief van Prof.dr ir R. Plomp en na een onderzoek van 2,5 jaar door Michiel van Hees ontdekt in het depot van het Universiteitsmuseum Utrecht. Het vond niet eerder erkenning omdat het is ondergebracht in een niet origineel kastje en voorzien is van een eveneens niet origineel signatuurplaatje.

Slingerklokken met gewichtsaandrijving werden, voor zover tot nu toe bekend, in dezelfde periode ontwikkeld als die met veeraandrijving, en hoewel uit de brieven van Huygens blijkt dat zij door Nederlandse makers gemaakt moeten zijn, zijn er alleen exemplaren van de beroemde Franse klokkenmaker Thuret bekend. Daarin komt nu verandering.

Het symposium "Going Dutch" wordt georganiseerd door het Museum van het Nederlandse Uurwerk in het kader van haar 25 jarig jubileum. Vele aspecten van de uitvinding van de slinger zullen belicht worden, zoals de ontwikkeling van de uurwerktechnologie voorafgaand aan de uitvinding van het slingeruurwerk, de wetenschappelijke belangstelling van Christiaan Huygens, de internationale verspreiding van wetenschappelijke ideeën en de concurrentie tussen Nederland en Engeland rondom de uitvinding.

Onder voorzitterschap van Prof.dr E.P.J. van den Heuvel zullen Pier van Leeuwen (conservator MNU), Prof.dr ir R. Plomp (auteur), Rebecca Pohancenik (promovenda), Michiel van Hees (bestuurslid MNU), Prof.dr ir C.A. Grimbergen (bestuurslid MNU), Sebastian Whitestone (horologist) en Keith Piggott (horologist) spreken. Er is de laatste jaren veel informatie beschikbaar gekomen, op grond waarvan twijfel over de juistheid van de Nederlandse claim van de uitvinding van de slinger is gezaaid. Het Museum van het Nederlandse Uurwerk te Zaandam verwacht dat het symposium zal leiden tot de conclusie dat de Nederlandse claim terecht is.

De spectaculair ontdekte nieuwe klok is te zien in een tentoonstelling in het Museum van het Nederlandse Uurwerk te Zaandam (Zaanse Schans). De tentoonstelling loopt tot en met 4 december 2011.


---




Ingezonden persbericht