Raad van State


Persagenda

Persagenda
maandag 5 december 2011

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Rijssen van het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Rijssen'. Het plan maakt de herinrichting van een bestaand bedrijventerrein aan de noordzijde van Rijssen mogelijk. Ook kunnen er ondersteunende voorzieningen op het terrein worden aangelegd. Verder komen er enkele zogenoemde woonwerkzones met bedrijfsruimte en bedrijfswoning. Tegen het plan komen enkele omwonenden van een autobedrijf aan de Molendijk Noord in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat het plan een autosloperij bij het bedrijf mogelijk maakt. Zij vrezen licht- en geluidsoverlast, verkeershinder en een aantasting van hun privacy door de uitbreiding van de activiteiten van het autobedrijf. De zitting gaat ook over het zogenoemde projectbesluit dat het college van burgemeester en wethouders van Rijssen heeft verleend voor de bouw van een bedrijfshal voor het autobedrijf. Daarnaast is met een ander projectbesluit toestemming gegeven om tijdelijk autowrakken op te slaan aan de Oude Veerweg. Tegen deze besluiten hebben de omwonenden dezelfde bezwaren als tegen het bestemmingsplan. Verder zijn zij het er niet mee eens dat het gemeentebestuur in twee aparte projectbesluiten toestemming heeft gegeven voor uitbreidingen van de activiteiten van het autobedrijf. Zij vinden dat het gemeentebestuur dat in één besluit had moeten doen. De rechtbank in Almelo oordeelde in december 2010 in twee uitspraken dat de projectbesluiten in stand konden blijven. Tegen die uitspraken komen de omwonenden in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 201011984/1, 20110174/1 en 201101705/1)

10.45 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Dantumadiel heeft verleend aan Viando B.V. voor het produceren van honden- en kattenvoer aan de Molenstraat in Veenwoude. Het gaat om een wijziging van een eerder verleende milieuvergunning. Een omwonende klaagt over stankoverlast van het bedrijf en komt tegen de gewijzigde milieuvergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij heeft het gemeentebestuur ook gevraagd om maatregelen te nemen tegen de overtreding van de geurvoorschriften uit de vergunning. Het gemeentebestuur heeft dat verzoek voor een deel ingewilligd, maar voor het andere deel afgewezen. Tegen de weigering komt de man ook in beroep. (zaaknummer 201011891/1)

11.45 uur

Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Woensdrecht van een wijziging van het bestemmingsplan 'Buitengebied 1998/30'. Het wijzigingsplan 'Buitengebied 1998/30 + herziening' maakt de uitbreiding mogelijk van een intensieve veehouderij aan de Weg naar Wouw in Huijbergen. De Milieuverenging Benegora en de Natuur- en Milieuvereniging Namiro Hoogerheide zijn het niet eens met het wijzigingsplan. Volgens hen leidt uitbreiding van de veehouderij tot schade aan het Natura 2000-gebied 'Brabantse Wal' dat op 350 meter afstand ligt van de veehouderij. De milieuverenigingen vrezen vooral een hogere uitstoot van stikstof op het natuurgebied. (zaaknummer 201010623/1)

13.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Mill en St. Hubert van het bestemmingsplan 'Landgoed Princepeel'. Het plan maakt een golf- en countryclub mogelijk van 140 hectare net buiten Wilbertoord. Op de baan zullen 36 holes worden aangelegd, een clubhuis en een driving range. Met de golfbaan willen de exploitanten de zogenoemde triple A status van de Nederlandse Golffederatie halen. Het plan maakt het ook mogelijk om met 4-wheeldrive auto's op het terrein te rijden. Een aantal omwonenden komt tegen het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de golfbaan de flora en fauna in de omgeving aantast. In het gebied zouden vleermuizen leven. Verder maken zij zich zorgen over de ontsluiting van de golfbaan en de stijging van de verkeersbelasting in het gebied. Ook de verlichting vanuit de driving-range is hen een doorn in het oog. Volgens hen wordt de driving-range op te korte afstand van hun woningen gebouwd en had minimaal 250 meter afstand gehouden moeten worden. Ten slotte vrezen de omwonenden geluidsoverlast en overlast van golfballen in de tuin. (zaaknummer 201006953/1)

14.00 uur

Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Harlingen om de milieuvergunning van Kuwait Petroleum voor het tankstation aan de Stationsweg wat betreft LPG-activiteiten in te trekken. De Stichting v/h De Bouwvereniging en Maritieme Academie Harlingen hadden het gemeentebestuur om de intrekking verzocht, omdat zij bouwplannen hebben in de omgeving van het tankstation. De aanwezigheid van het LPG-vulpunt zou hun plannen belemmeren, omdat er vanwege het vulpunt 25 meter afstand moet worden aangehouden tot het tankstation. Voorheen stond er binnen deze afstand een fietsenstalling van de rijksscholengemeenschap Simon Vestdijk, maar die is inmiddels verplaatst. Nu willen de stichting en de Maritieme Academie dat er aan de Stationsweg helemaal geen LPG meer wordt verkocht. Het gemeentebestuur wil hieraan niet meewerken en is van mening dat de situatie op de locatie nu voldoet aan de veiligheidsnormen. Wel heeft het gemeentebestuur de zogenoemde maximale doorzet van LPG verminderd. Ook over deze wijziging van de milieuvergunning gaat de zitting. Tegen zowel de weigering om de milieuvergunning in te trekken als de wijziging van de voorschriften van de vergunning komen de stichting en de Militaire Academie in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummers 201012365/1 en 201104234/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.