Groen!

Klimaatbetoging: Groen! eist meer ambitie voor Durban en Vlaanderen

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid), Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 3 december 2011 in "Klimaat en energie"

Parlementsleden en leden van Groen! stappen vandaag mee in de nationale klimaatmanifestatie in Brussel. Met de slogan âRed klimaat van bankroetâ wil Groen! duidelijk maken voor welke keuze we stilaan worden geplaatst: de klimaatwetenschap ernstig nemen en eindelijk moedige keuzes maken of het klimaat verder richting het failliet laten afglijden.

Kamerlid Kristof Calvo die volgende week ook zal deelnemen aan de VN-klimaatconferentie in Durban, kiest alvast voor het eerste, maar erkent dat de weg naar een internationaal bindend klimaatakkoord nog lang is: "De spread tussen het wetenschappelijk noodzakelijke en het politiek haalbare is gigantisch. Ook dit jaar zullen we die stap niet kunnen zetten, maar de conferentie in Durban moet wel beslissingen afleveren. Cruciaal zijn een tweede verbintenisperiode voor het Kyotoprotocol, meer Europese klimaatambitie en een concretisering van de klimaatsteun voor het Zuiden".

In haar pamflet voor de klimaatbetoging roept Groen! vooral de Vlaamse regering op om verantwoordelijkheid op te nemen. "De Vlaamse regering en minister Schauvliege dreigen mee verantwoordelijk te worden voor het bankroet van ons klimaat. De Vlaamse regering pronkt graag met haar begroting in evenwicht, maar leeft op krediet van de volgende generaties", aldus Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum.

Onder impuls van Groen! stemde het federale parlement in met een resolutie voor minstens 30 procent minder CO2-uitstoot tegen 2020 in Europa. "De Kamer sprak al twee keer haar steun uit voor meer Europese klimaatambitie. Ook het Waalse en Brusselse Gewest zijn voor. Maar de Vlaamse regering wil dit goede voorbeeld niet volgen. De regering Peeters staat voor de keuze: ofwel zet ze zich in het kamp van landen zoals Spanje, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk die al gepleit hebben voor 30%, ofwel kiest ze de kant van Polen, dé grote tegenstander van meer Europese klimaatambitie", aldus Calvo.

Meer Europese klimaatambitie heeft tal van voordelen: ecologisch, maar ook economisch en budgettair. De 30%-doelstelling zal Europa geen windeieren leggen. Groene investeringen kunnen leiden tot maar liefst 6 miljoen bijkomende jobs tegen 2020. Hermes Sanctorum kaart ook aan dat Vlaanderen maar geen klimaatsteun wil vrijmaken voor het Zuiden. "In Kopenhagen werd afgesproken dat het Noorden het Zuiden financieel zou steunen in de strijd tegen de klimaatverandering. De Vlaamse regering zou 40 miljoen euro moeten storten in een internationaal klimaatfonds, een eerlijk deel dus, maar de Vlaamse regering komt haar beloftes niet na", stelt Sanctorum vast.

Klik hier om het pamflet na te lezen

Contact: Kristof Calvo -