Universiteit Twente

UT beste Nederlandse universiteit in Leiden Ranking

Onderzoekers ranking: 'Nederland wetenschappelijke hoogvlakte'

03 december 2011

In de jaarlijkse internationale universiteitsranking van het Centrum voor Wetenschap en Technologie Studies (CWTS) van de Universiteit Leiden, de `Leiden Ranking', is de Universiteit Twente met de 64ste plaats de beste Nederlandse universiteit van de in totaal 500 onderzochte instellingen.

Die hoge positie haalt de UT als gekeken wordt naar het deel van de publicaties van een universiteit dat tot de beste 10% hoort - meest geciteerd. De UT wordt in die lijst op de voet gevolgd door Wageningen Universiteit en Researchcentrum (69), de Erasmusuniversiteit (74) en de Vrije Universiteit Amsterdam (75).

Hoogvlakte

De Nederlandse universiteiten ontlopen elkaar niet veel en zijn van een hoge kwaliteit; 'Nederland is een wetenschappelijke hoogvlakte, met een kopgroep van vier universiteiten: Twente, Wageningen, Rotterdam en de VU', aldus het persbericht van CWTS.

Het Massachussetts Institute of Technology (MIT) in Boston voert de toplijst aan. De top 20 is vrijwel geheel Amerikaans, met als uitzonderingen de École Polytechnique Fédérale de Lausanne en de Eidgenossische Technische Hochschule in Zürich, allebei in Zwitserland.

De Leiden ranking kijkt ook naar de mean normalized citation score, waarbij het gemiddeld aantal citaties wordt genormeerd voor verschillen in vakgebied, publicatiejaar en soort publicatie. De UT staat dan op plaats 80 en is de daar vierde Nederlandse universiteit.

Als de ranking kijkt naar publicaties die in internationale samenwerking tot stand zijn gekomen - publicaties met auteurs van verschillende instellingen wereldwijd - staat de UT lager.

Zie voor meer informatie over de rankings en methodology: www.leidenranking.nl

Zie ook het persbericht van het CWTS over de nieuwste ranking

Contactpersoon: Wiebe van der Veen, tel (053)4894244 of 06 121 85 692