Technische Universiteit Eindhoven

Open Call Onderwijsinnovatiefonds Bachelor College

Geplaatst: 03 december, 2011

Het Bachelor College stimuleert nieuwe en vernieuwende initiatieven op het gebied van onderwijs. Hiervoor is gedurende een aantal jaren geld vanuit een onderwijsinnovatiefonds beschikbaar. Het thema van de open call van dit jaar is nieuwe, thematische keuzepakketten waarmee studenten hun eigen accent kunnen leggen en hun eigen route kunnen samenstellen. De deadline voor het indienen van een eerste A4-aanvraag is 16 december 2011.

De keuzepakketten moeten vooral de meer mensgerichte en de carrièrebètas aanspreken, en hen in de gelegenheid stellen om aan hun ambities te werken. Ook moeten deze keuzepakketten zo ontwikkeld en opgezet worden dat er sprake is van vernieuwend onderwijs.

Termijn voor indienen en beoordelen van aanvragen Het indienen en beoordelen van aanvragen verloopt getrapt: (1) een A4-aanvraag en (2) een volledig uitgewerkte aanvraag. Op basis van de ingediende A4-aanvragen wordt besloten welke aanvragen kunnen worden uitgewerkt tot een volledige en gedetailleerde aanvraag. De volledig uitgewerkte aanvraag wordt beoordeeld en - bij het voldoen aan de criteria - toegewezen.

(1) A4-aanvraag

- Indienen: uiterlijk 16 december 2011

- Beoordeling en toewijzing: uiterlijk 9 januari 2012 (2) Volledig uitgewerkte aanvraag:

- Indienen: uiterlijk 1 maart 2012

- Beoordeling en toewijzing: uiterlijk 1 april 2012
- Eventuele bijstelling op basis van beoordeling: uiterlijk 1 mei 2012

Ontwikkelperiode voor nieuwe thematische keuzepakketten Goedgekeurde keuzepakketten gaan voor het eerst draaien in academisch jaar 2013 2014. Om dit te kunnen realiseren is de periode van 15 mei 2012 tot 1 maart 2013 uitgetrokken voor het ontwikkelen van het onderwijs, inclusief benodigde materialen. Deze tijdslijn is noodzakelijk vanwege het keuzeproces van de studenten, die in semester B van academisch jaar 2012 2013 hun keuzeruimte voor jaar 2 (en jaar 3) gaan invullen.

Criteria

* Inhoud en opzet van het keuzepakket is nieuw, vernieuwend, thematisch, integrerend, heeft een relatie met toepassing en interessant onderzoek, appelleert aan beroepsbeeld van ingenieur, is bovenfacultair (toegankelijk voor studenten van alle majoren en samenwerking docenten van twee of meer majoren), is interdisciplinair, heeft een omvang van 15 EC, bevat minimaal één OGO/project en minimaal één vak/project op niveau 3.
* Onderwijs in het keuzepakket is ontwikkeld in overeenstemming met ontwerpregels (zie de richtlijn).

Beoordeling van aanvragen

* Algemeen: zowel een A4-aanvraag als een uitgewerkte aanvraag wordt door minimaal twee faculteiten samen ingediend, en wordt beoordeeld door het Bachelor College dat zich hierbij laat adviseren door een onafhankelijke, nog in te stellen adviescommissie.
* A4-aanvraag bevat: beknopte beschrijving van verbindend thema, doel, opzet en inhoud van het keuzepakket;

* Uitgewerkte aanvraag* bevat:

-leerdoelen, inhoud, organisatie, en opzet van te ontwikkelen onderwijs, werkvormen, assessmentplan

-hoe vakken op elkaar en het thema aansluiten (en hoe je dat garandeert), waar en hoe integratie, het thematische, interdisciplinaire, vernieuwende etc. naar voren komt
-evaluatieplan van het keuzepakket (wat en hoe wordt geëvalueerd)
-plan van aanpak voor ontwikkelen keuzepakket (met deadlines en milestones)

-plan voor disseminatie van ontwikkeld onderwijs en gehanteerde benadering

-begroting*

* format voor uitgewerkte aanvraag en modelbegroting wordt aangeleverd.

Bekostiging

* Maximaal 25.000,- per aanvraag

* Financiering in drie termijnen:

1. bij startdocument (goedgekeurde uitgewerkte aanvraag)
2. bij oplevering van het ontwikkelde onderwijs en onderwijsmaterialen (1 maart 2013)

3. bij oplevering van evaluatierapportage (na de eerste keer dat het onderwijs heeft gedraaid)

Het onderwijs dat met de financiële ondersteuning van het Onderwijsinnovatiefonds wordt ontwikkeld, vervult ook de rol van best practice voor alle bacheloropleidingen en zal onder die noemer beschikbaar worden gesteld.