Ingezonden persbericht


ULTRANIEUWE - start van serie ULTRA events

zaterdag 3 december 2011 Roodkapje, Rotterdam

Met de ULTRANIEUWE avond op zaterdag 3 december 2011 in Roodkapje, Rotterdam wordt de serie van vier ULTRA2012 avonden gestart. Ultra was de verzamelnaam van verzamelnaam voor Nederlandse muzikanten en kunstenaars die deel uitmaakten van de tweede experimentele golf in de geschiedenis van de popmuziek (1979- 1983), de 'post-punk experimentele pop'. Het worden avonden anno NU waarbij muzikanten van toen laten horen waar ze NU mee bezig zijn en waarbij muzikanten van NU zich laten inspireren en beïnvloeden door toen.

In Roodkapje zullen RATS ON RAFTS een speciale op ULTRA geïnspireerde set spelen, er zal duidelijk worden wie er achter de naam 'RAVING LUNATIC ' schuil gaat en zal SPOELSTRA een mix laten horen van electro, country, sludge en noise. GUL NIGHT OUT zijn de meesters van abstracte ritmes en onverbiddelijke noise en singer-songwriter DANNY RAMIREZ zingt moordballades, akoestische nummers over dood, moord en doodslag.

Dit alles gelardeerd met kunst van zeefdruk tot laptop door o.a. ANKE VAN DER BERG, ROB MIENTJES. Verwacht een kleurrijke, rommelige en onvoorspelbare avond. Dit is een avond om plezier te maken.

De beweging is in beweging.

www.ultra2012.nl

Roodkapje

Meent 119 -- 133

3011 JH Rotterdam

doors 21.00 hrs / entree 6,-

Programma:

Rats on Rafts ("ULTRA" set)

De Rotterdamse art punk formatie Rats On Rafts verwerkt invloeden uit de (inter)nationale new wave, pop en punkscenes van de vroege jaren tachtig tot een nieuw, eigenwijs en eigentijds geluid. Hun single 'The Moneyman' was een cover van Rotterdamse new wave band Kiem en Kiem saxofonist Ger van Voorden speelde mee op hun onlangs verschenen en nu al veelgeprezen debuutalbum 'The Moon Is Big'. Het hoekige, verrassende geluid van het viertal herinnert soms aan The Fall of Fire Engines, soms aan The Cure of The Specials, maar dit is geen eighties revival band: Rats on Rafts zet het experiment voort.

Spoelstra

Experimentele eenmansact Spoelstra maakt gebruik van een gitaar, synthesizer, sampler, loop station, microfoon en een keur aan effecten en aanvullende instrumenten tijdens zijn altijd overrompelende live shows. Het resultaat is een geluid dat het midden houdt tussen handgemaakte slapstick electro, verknipte country & western themesongs, noise escalatie en improvisatie. Spoelstra gebruikt geen computer of vooraf opgenomen stukken: alle wendingen worden ter plekke bedacht, waardoor geen optreden hetzelfde is.

Raving Lunatic

Raving Lunatic dook voor het eerste op in 1982 als MC van een Crepuscule label tour met Paul Haig, Antenna en Richard Jobson en verdween daarna van de radar om in 1984 al zittend onder een grote tafel ineens weer op te duiken tijdens de theatervoorstelling van 'Poste Restante'

Vliegen schijnt een van zijn hobbies te zijn en Raving Lunatic kan je veel vertellen over "Some Of The Interesting Things You See On A Long Distance Flight" en wat zijn ervaringen zijn met het ontvangen van post in den vreemde. Riemen vast voor een niet verwachte muzikale ervaring.

Gul Night Out

Wie de compromisloze band Gul Night Out eerder live meemaakte zal het zich ongetwijfeld herinneren als een bevreemdende ervaring. De band, behalve zanger en 'orkestleider' Jacco, bestaat uit louter amateurs die uitblinken in abstracte ritmes en onverbiddelijke noise. Invloeden van de band zijn John Cale, Wire, Swell Maps en The Fall, waar de donkere, honende teksten nog het meest aan doen denken. Tijdens Ultranieuwe zal Gul Night Out voor het eerst het gloednieuwe nummer 'De langzame dood van Robert Jasper Grootveld' laten horen.

Danny Ramirez!

Singer-songwriter Danny Ramirez zingt moordballades, akoestische nummers over dood, moord en doodslag die hem de bijnaam 'Evil Elvis' opleverden. Ramirez laat zich inspireren door legendes als Roy Orbison en Johnny Cash, en combineert hun stijl met de nodige black- death en trash metal invloeden. De komende maanden verschijnen een kerst EP, met '98 klassieker 'X-Mas Eve Is A Damn Cold Night To Die!', en een vierde album met veelzeggende titels als 'I Take The Shovel And Dig Next To Where You're Lain!'.

Anke van den Berg

Anke van den Berg studeerde in 2005 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag met haar combinatie van fotografie met 3D werk, tekeningen en beeldmanipulatie. Door fotografie met deze media te mixen, benadrukt Van den Berg het contrast tussen het echte en onwerkelijke en verandert ze de betekenis van situaties en taferelen: ze zet toeschouwers op het verkeerde been en neemt ze mee in een surreële wereld.

Rob Mientjes

Schrijver-ontwerper Rob Mientjes ontwerpt interfaces voor web applicaties, websites, iOS apps, drukwerk en lettertypes. Centraal uitgangspunt in het werk van Mientjes, die korte verhalen schrijft, is dat schrijven en taal essentieel is voor het ontwerpproces. Daarnaast heeft hij een voorliefde voor mode en productontwerp. Hij studeerde af aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten met drie overhemden, zeven dassen, zes paar manchetknopen, een novelle en een lettertype.

Viktor Hachmang

Het werk van ontwerper Viktor Hachmang (1988) doet denken aan de psychedelische posters van de sixties en het postmoderne design van de jaren tachtig. Kenmerkend hierbij is de illustratieve beeldtaal, vol decoratieve details. Hachmang haalt inspiratie uit verschillende era's en stijlen en verwijst in zijn collageachtige ontwerpen regelmatig naar bekende kunstenaars en kunstwerken. Uitgangspunt is contrast: banaliteit en schoonheid komen samen in ontwerpen met intellectuele én naïeve beelden, geometrische én handgetekende vormen.

Zeefdruk Expo

Naast al de UltraNieuwe muziek is er ook ruimte voor een artistiek hoekje. Een mooi voorbeeld van een techniek die zowel in de jaren80 veel werd gebruikt is de zeefdruk. Het zorgt voor net dat extra randje, die maffe kleurencombi en is redelijk eenvoudig onder de knie te krijgen. Mits je natuurlijk creatief genoeg ben. De mensen die meedoen aan de expo zijn dat in ieder geval allemaal. Veel van hen hebben ook een sterke link met de muziek omdat ze regelmatig staan te zwoegen om de posters/flyers op tijd klaar te krijgen.

Met posters van ontwerpers als Manuel Padding, Thijs Kelder, Viktor Hachmang, Koen Harmsma, Mara Piccione, Johann Kauth, Jelmer Noordeman, Michiel van der Born willen we in ieder geval proberen een toffe selectie te laten zien van pareltjes van de Nederlandse zeefdruk kunstenaars.

//////////////////////////////