Ingezonden persbericht


Amsterdam, November 2011

Hotel The Exchange, restaurant Stock en mini-warenhuis Options! zullen op 3 December in Amsterdam hun deuren openen. Niet gehinderd door voorgeschreven hotelwetten, weeft Hotel The Exchange mode en architectuur ineen. In lijn met eerdere initiatieven van Otto Nan en Suzanne Oxenaar- het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade en het Llove Hotel in Tokio- ontwikkelden zij weer een opmerkelijk en gedurfd nieuw concept. De kamers van 1 tot 5 sterren zijn aangekleed als modellen op een catwalk. Voor de invulling van dit concept gingen Nan en Oxenaar een samenwerking aan met het Amsterdam Fashion Institute (AMFI).

Hotel The Exchange
Ingeklemd tussen shoarma- en patatzaken bevindt zich de onvoorstelbaar smalle en hoge ingang naar het hotel, dat meandert door drie bestaande gebouwen. Het project omarmt de uitbundige energie van de buurt en het Damrak. Het vormt een zichtbare bijdrage aan "De Rode Loper", een project van Gemeente Amsterdam om de entree van de stad weer een feestelijk welkom te laten zijn. NV Stadsgoed herkende als eigenaar van de panden de waardevolle impuls die de plannen van Nan en Oxenaar aan dit stadsvernieuwingsproject konden leveren.

Het concept
Hoewel mode het uitgangspunt was, is Hotel The Exchange bepaald niet in het hokje 'fashion hotel' te plaatsen. Het concept: 'een hotel met kamers aangekleed als modellen' dwong de ontwerpers om elke kamer te beschouwen als het lichaam, als een model. Kijkend vanuit dit ontwrichtend perspectief, verandert de straat zomaar in een catwalk, worden tafels en lampen accessoires, geven kreukels en plooien structuur, en kunnen verfkeuzes verwijzen naar het naakte lichaam. Kamers verwijzen onder meer naar de Rembrandt-kraag of de jurk van Marie-Antoinette, als eerbetoon aan het 17de eeuwse gebouw waar deze kamers zich in bevinden. Andere kamers zijn geïnspireerd op een spijkerjasje, muurbloempjes of Frida Khalo's kledingkast.

Het proces
In samenwerking met het AMFI werden acht studenten en alumni geselecteerd. Ze maakten voor hun ontwerpen gebruik van metaforen uit de modewereld. Voordat het 'aankleden' begon, werden de stoffen geproduceerd onder leiding van het Nederlandse Studio INA MATT in samenwerking met het Nederlands Textielmuseum. Inspiratie werd gevonden in achtergelaten matrassen, vergeten kartonnen dozen en façades van gebouwen uit de buurt. Het resulteerde in unieke stoffen waarmee de kamers en de publieke ruimtes zijn aangekleed. INA MATT zag het gebouw als een 'naakt' hotel. Zij ontwierpen in samenwerking met MOSA subtiele tegels die de doorschijnende huid van het model verbeelden. Veel ruimtes in het hotel werden versierd met luxe items zoals een 20-meter-lange ketting, comfortabele liftjassen, een warm ingepakte receptie en eindeloze streepjessokken in trapportaal en gangen. De architecten van Ons Werk hebben de drie gebouwen samengevoegd tot één geheel. Zij openden waar mogelijk weer zichtlijnen in de bestaande bouwvolumes. Hierdoor ontstonden veel Vermeerse doorkijkjes tussen verschillende verdiepingen, de winkel en het restaurant.

www.exchangeamsterdam.com

De winkel Options!
Options! is een eigentijds mini-warenhuis (230 m2) met een speelse mix van producten. Van spannend buitenlands design tot de fine fleur van lokale producenten: Nederlandse porselein, Peruaanse Alpacawollen kleding, handgeprinte notitieboekjes uit Berlijn en producten die speciaal zijn ontwikkeld voor het eigen label Options! by.. Ook stoffen en kleine meubelen -exclusief ontworpen voor de hotelkamers- zullen hier getoond en verkocht worden. Dit platform voor AMFI studenten en internationale designers is wel heel letterlijk getransformeerd tot de grootste platte tafel ter wereld, ontworpen door architect Jo Nagasaka. Florianne Eshuis is verantwoordelijk voor de selectie van het zinnenprikkelende assortiment.

http://www.optionsamsterdam.com/

Eten
Stock is er voor de mensen die fast living met slow food willen combineren. Naast een menu met soepen en sandwiches speelt het restaurant in op het bruisende nachtleven van de stad met ontbijt van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Lokale en gezonde producten zijn geselecteerd bij gepassioneerde ambachtelijke leveranciers. Miss Marmelade maakt speciale 'pret a porter' jams, er is huisgemaakte perenijsthee, in de Jordaan gebrande bonen van Bocca Coffee, ijs van Frozen Dutch en miniworstjes gedraaid door Slagerij Louman. INA MATT heeft een bonte verzameling van rare vogels alle ruimte gegeven en zij lijken er fluitend mee weg te komen.

Hotel The Exchange: Damrak 50, Stock: Damrak 50a, Options!: Damrak 49