Ingezonden persbericht


Breda, 24 november 2011
PERSBERICHT

Feestelijke opening bij KOP

Van 3 december t/m 26 februari is bij KOP de expositie Op Zunne KOP te zien. Hier worden de verbanden tussen beeldende kunst en carnaval getoond. Op 2 december is de opening van Op Zunne KOP. Tijdens deze feestelijke opening is er muziek, staan er genoeg drankjes koud en zijn er exposerende kunstenaars aanwezig. Zoals bij carnaval hoort, een hoop gezelligheid dus. Natuurlijk kan Prins Carnaval niet ontbreken en daarom zal Prins Lucius d'un Aller Irste de expositie Op Zunne KOP komen openen.

Tijdens carnaval wordt Breda omgedoopt tot 't Kielegat. Oorspronkelijk is carnaval in Breda een Bourgondisch festival; een gekostumeerd festijn waarbij men elkaar belachelijk maakt. Vandaag de dag is het een groots volksfeest, een tentoonstelling van de creativiteit van de bevolking. Eén waarin de beeldende kunst niet ontbreekt.

Het motto van Carnaval in Breda luidt in 2012: K'ebb 'ut licht gezien. Maar met de aankomende bezuinigingen op cultuur dreigt Nederland juist het "licht uit te doen". De initiatieven die ruimte bieden voor experiment dreigen te verdwijnen. Beeldende kunst wordt onttrokken aan het gezichtsveld. Het licht gaat uit. Door een bijdrage aan carnaval in Breda wil KOP het licht laten zien. Tonen dat cultuur en creativiteit overal aanwezig is. Dit project bestaat uit twee onderdelen. Allereerst een expositie en daarnaast wordt er in Electron gewerkt aan een echte KOP-carnavalswagen, met als doel deelname aan de carnavalsoptocht.

In de expositie Op Zunne KOP laat KOP verbanden zien tussen beeldende kunst en carnaval.

Vanaf januari wordt er in de loods van Electron, naast de expositieruimte van KOP, gebouwd aan de KOP-carnavalswagen. Dit wordt gedaan door kunstenaar Willem Claassen, samen met buurtbewoners en scholieren. Als hoogtepunt van Op Zunne KOP is deze wagen onderdeel van de carnavalsoptocht in Breda op maandag 20 februari.

Voor de ontwikkeling van deze expositie werkt KOP samen met de Stichting Bredase Carnaval Viering en gastcurator Yasser Ballemans. Hij is één van de oprichters van KOP, beeldend kunstenaar en opgegroeid met het Bredase carnaval. Van januari t/m april neemt Yasser zijn intrek in het Instituut Buena Bista Curacao, waar hij in samenwerking met jong talent gaat werken aan een deelname aan het carnaval op Curacao. Dit vindt tegelijkertijd plaats met carnaval in Nederland en daarom is er bij KOP gedurende het project een uitwisseling middels foto's, videomateriaal en gesprekken via Skype.

Deelnemende kunstenaars aan Op Zunne KOP zijn: Abner Preis (USA) Daan den Houter, Florentijn Hofman, Jeanne van Heeswijk, Mattijs Bredewold, Renée van Trier, Rogier Roeters, Toine Klaassen, Willem Claassen

Daarnaast is er materiaal en werk beschikbaar gesteld door o.a. het Kielegats Carnaval Museum, Joost & Co en Carnavalsverenigingen de Meikevers, de Narrekoppen en Simpel.

Op Zunne KOP de opening
vrijdag 2 december 20:00
Expositie loopt van 3 dec - 26 feb
Open: vr - zo | 13:00 - 17:00 (24 dec. t/m 1 jan. gesloten) KOP | Speelhuislaan 171 | Breda
www.kop.nu