Ingezonden persbericht


Amsterdam, 1 december 2011

Kitchen139 - Een tiendaags gemeenschappelijk keukenexperimentEen samenwerking tussen W139 (Amsterdam) en Casco (Utrecht) in het kader van The Grand Domestic Revolution - User's Manual

4-17 december 2011

Opening: zaterdag 3 december 2011, 21u00
-Uitzending van de tweede episode -The Costs of Living - van de coöperatieve sitcom Our Autonomous Life?, onderdeel van GDR, ca. 15 minuten, -Cees van der Laarse Jr. zingt Frank Sinatra,
-Cooking to the bone, Sjim Hendrix' Poor Men's Kitchen, -Inleiding in Plutopia - Policies for Globally Sustainable Common Wealth door Claus Peter Pfeffer.

"...housekeeping and all matters pertaining formerly to the private sphere of the family have become a "collective" concern." Hannah Arendt, The Human Condition (1958)

Meer dan vijftig jaar geleden stelde Hannah Arendt vast dat in de moderne wereld de twee aspecten waaruit het leven bestaat - het private en het publieke deel - niet langer gescheiden zijn en dat de economie zich bezighoudt met het voeren van een huishouding en omgekeerd. Maar wat weten we eigenlijk over onze economie? Meer dan een eeuw geleden begonnen Amerikaanse feministes met het oprichten van gemeenschappelijke keukens om hun geïsoleerde bestaan te socialiseren en om tijd te maken voor activiteiten zoals de suffragette beweging die streed voor het vrouwenkiesrecht. Wat zouden we vandaag kunnen hebben aan een gemeenschappelijke keuken? En wie wordt bedoeld met 'we'?

Kitchen139 transformeert W139 tien dagen lang in een open keuken en nodigt ieder uit die te maken heeft met diverse deadlines en afspraken tegen het einde van het jaar, om deel te nemen aan een collectief huishouden waarin koken, eten, praten, denken en schoonmaken samenkomen. Werkt dit inspirerend of vermoeiend, of misschien wel beide?

Iedere avondmaal zal worden verzorgd door een diversiteit aan sociale en culturele initiatieven, waaronder Artists in Occupy Amsterdam, Amsterdam Dinner Movement en The Living Room(s), die uitdrukking willen geven aan hun huidige projecten door de gastvrijheid van het koken en serveren. Iedere kooksessie zal worden geleid door een gastheer/-vrouw en wordt dagelijks uitgezonden tussen 19.00 en 20.30 uur op Red Light Radio. Luisteraars kunnen niet alleen meer te weten komen over de originele recepten, maar ook over de gedachten erachter. Parallel aan de kooksessies zal een serie dagelijkse lezingen worden gehouden door de Amsterdamse econoom Claus Peter Pfeffer over zijn alternatieve economische theorie Plutopia. Policies for Sustainable Global Wealth, aka Pfeifferism.

Kitchen139 is ontwikkeld door W139 en Casco in het kader van de huidige projecttentoonstelling The Grand Domestic Revolution - User's Manual (GDR) bij Casco. In de GDR tentoonstelling, die te zien is tot 26 februari 2012, wordt de private status van de huiselijke omgeving ter discussie gesteld en wordt gezocht naar nieuwe vormen van gemeenschappelijk leven. Kitchen139 is ontstaan vanuit een observatie van wat kan worden betiteld als een opleving van de interesse in huiselijkheid en sociale verandering, aangesterkt door bewegingen als Occupy Amsterdam, die gemeenschappelijke, huiselijke zaken publiek maken op het Beursplein. Kitchen139, op slechts 200 meter afstand, kan worden beschouwd als een gedifferentieerde, verlengde tent van Occupy Amsterdam en stem in de continue roep om een grote huiselijke revolutie vandaag de dag. Naast ons avondprogramma zal de ruimte dagelijks open zijn voor publiek gebruik.

Reserveren:
Het restaurant is geopend om 19u00 van dinsdag 6 t/m zondag 11 december en van woensdag 14 t/m zaterdag 17 december. Reserveringen voor de avond zijn verplicht en kunnen gemaakt worden per email kitchen@w139.nl (vermeld daarin uw naam, email-adres, telefoonnummer en de datum van de avond) Op de dag zelf per telefoon: 020 6229434 (max. 20 reserveringen per avond) Het menu en de tarieven worden per diner vastgesteld door de leden van de kookploeg.

Raadpleeg onze website voor meer informatie over de participerende initiatieven. Het kookschema om te zien wie wanneer kookt wordt dagelijks geupdate.

Ruimtelijk ontwerp: Stefano Faoro & Mark Simmonds (Werkplaats Typografie)

W139
Warmoesstraat 139
1012 JB Amsterdam
www.w139.nl
www.facebook.com/W139Amsterdam