Evangelische Omroep

Jan van Scorel: vergeten pionier van de schilderkunst

God in de Lage Landen, zondag 4 december, 19.00 uur, Nederland 2

Ernst Daniël Smid bij zerk van Jan van Scorel

Jaarlijks komen tal van bezoekers van over de hele wereld naar de Lage Landen om de schilderijen van grote meesters te bewonderen. Weinigen weten echter dat de eigenzinnige geestelijke Jan van Scorel met zijn revolutionaire kunst de weg voor hen baande. Waar haalde deze âLeonardo da Vinci van Nederland en Vlaanderenâ zijn inspiratie vandaan? Ernst Daniël Smid gaat in deze aflevering van God in de Lage Landen op zoek naar de invloed van het christendom in de vaderlandse schilderkunst. Hij neemt de kijker mee in het boeiende leven van Jan van Scorel en Peter Paul Rubens.

Met levendige en expressieve schilderijen introduceerde de vergeten meester Jan van Scorel nieuwe aspecten in de schilderkunst van de Lage Landen: gevoel en beweging. Tijdens pelgrimages naar Rome en Jeruzalem leerde hij een stijl kennen die hij in zijn thuisland nog niet gezien had. Zijn manier van schilderen zou de schilderkunst in de Lage Landen voorgoed veranderen. Hij werd geprezen, geroemd, vergeten...

Serie
Van het Rijksmuseum tot het Nederlandse rechtssysteem, van wetenschap tot feestdagen: de invloed van het christendom in ons land reikt veel verder dan men op het eerste gezicht zou denken. Op zes zondagavonden op rij gaat gastpresentator Ernst Daniël Smid op zoek naar de christelijke wortels van Nederland en Vlaanderen. Op boeiende wijze vertelt hij hoe het christendom de Lage Landen gevormd heeft. Meesterverteller Ernst Daniël doet verslag van een aantal bijzondere gebeurtenissen.

Presentatie

Ernst Daniël Smid

Websites

God in de Lage Landen
Pers God in de Lage Landen

Contactpersoon EO-Marketing & Communicatie

Aldert Baas
Telefoon: (035) 647 47 13
E-mail: aldert.baas@eo.nl