D66

zondag 4 december 2011

Pechtold op JOVD-congres: "Waar trekt de VVD de grens?"

Waar trekt de VVD de grens? En waar staat de VVD de komende jaren op de grote thema's? Die vragen legde D66-leider Alexander Pechtold zaterdagavond voor aan de jonge achterban van de VVD. Pechtold daagde op het JOVD-congres in Den Haag de politieke jongeren uit een keuze te maken: "Het socialisme van Wilders of het liberalisme van D66? Het anti-Europa van Wilders of pro-Europa van D66? Economische stilstand met Wilders of hervormen met D66?"

`VVD is bijwagen van PVV'

Pechtold was uitgenodigd de eerste dag van het JOVD-congres af te sluiten. Hij hield de zaal voor: "De strategie van de VVD lijkt nu: oogkleppen op en achter de PVV aan. De VVD als bijwagen van de PVV. Als dat zo is dan scheiden onze wegen, niet alleen vanwege Wilders' agenda van xenofobie, maar juist vanwege de drie belangrijke thema's: liberalisme, Europa en hervormingen." De conservatieve en nationalistische koers onder druk van SGP en PVV bestendigde VVD-fractievoorzitter Stef Blok onlangs, toen hij bekend maakte dat de VVD op een tweede kabinet met Wilders en Verhagen hoopt.

Waar ligt de toekomst van de VVD?

Pechtold, die na zijn speech ook in debat ging met de honderden JOVD'ers, wilde antwoord op de vraag waar volgens de JOVD de toekomst van de VVD ligt. Volgens de D66-leider hangt die vraag niet samen met de relletjes van het afgelopen jaar zoals een beperking van de koopzondag, het verbieden van spotjes over seksuele voorlichting voor acht uur 's avonds en het langer in stand houden van de aanrechtsubsidie door het kabinet. Het gaat Pechtold om de opstelling van de VVD op de drie grote thema's: "Waar staat de VVD als het gaat om liberalisme en het toekomstvast maken van de rechten en vrijheden van het individu? Waar staat de VVD als het gaat om Europa en het toekomstvast maken van de positie van Nederland in Europa en daarmee de wereld? Waar staat de VVD als het gaat om hervormingen en het toekomstvast maken van onze economie? Waar trekt de VVD de grens?"

Succesvolle samenwerking in Paars

Pechtold: "De VVD miste na de vorige verkiezingen de kans om met die agenda verder te gaan. Ik heb mijn teleurstelling verwerkt en verlies genomen, maar ik had nooit gedacht dat ik op punten als liberale verworvenheden en economische hervormingen tegenover in plaats van naast een kabinet met de VVD zou komen te staan." De D66'er wijst op succesvolle samenwerking tussen VVD en D66 in het verleden. Tijdens Paars trokken de partijen samen op om vooruitgang in medisch-ethische kwesties als euthanasie, maar ook rondom koopzondagen en het homohuwelijk. VVD en D66 vormden bovendien de economische as van Paars
1 dat "Werk, werk, werk" als motto had.

Rutte en Pechtold tegen stilstand Balkenende IV

Die lijn trokken Rutte en Pechtold door in het hervormingskabinet Balkenende II, waar beide deel van uitmaakten. Dat kabinet moderniseerde de WAO na een discussie van meer dan 25 jaar en hervormde VUT en prepensioenen, zodat meer mensen aan het werk kwamen. Ook trokken Rutte en Pechtold - inmiddels beide partijleider - eendrachtig op tegen de economische stilstand, een gebrek aan hervormingen en de teruggang op de liberale agenda onder invloed van de ChristenUnie tijdens Balkenende IV.