Hoefnet

Nieuws

Boedapest: derde plaats voor Koos de Ronde

04-12-2011

Vierspanrijder Koos de Ronde (Zwartewaal) is op de derde plaats geëindigd in de FEI Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De Ronde moest de eer laten aan de Australiër Boyd Exell, thuisfavoriet Jozsef Dobrovitz werd tweede.

Koos de Ronde won de warming up wedstrijd op de eerste dag met zijn nieuwe voorpaard Night, maar wilde de 16-jarige schimmelruin niet direct voor de leeuwen gooien en besloot zijn ervaren zwarte voorpaard Charley in te zetten in de Wereldbekerwedstrijd. De eerste helft van het parcours, dat zowel snelle delen als techniek en een brug met vuurwerk bevatte, liep het vierspan van De Ronde goed. In de eerste marathonhindernis raakte de winnaar van de Wereldbekerwedstrijd in Stuttgart echter geïrriteerd toen hij er met zijn zweep een blok aftikte en strafseconden opliep. Toen De Ronde er vervolgens een tweede blok afreed en extra tijd opliep doordat hij zijn route naar de finish moest aanpassen, wist hij dat zijn kansen op de overwinning waren verkeken. Gelukkig kwalificeerde De Ronde zich wel voor de winning round, waarin hij zich vervolgens revancheerde door snel en foutloos rond te rijden. Helaas was het verschil met Dobrovitz en Exell na de eerste ronde te groot om in te halen en moest Koos genoegen nemen met de derde plaats: "Het was niet goed vandaag, maar ook niet heel slecht," blikt De Ronde terug op zijn rit. "Ik had misschien zelf iets scherper moeten zijn. Ik kon vandaag niet zo sterk accelereren als ik normaal kan doen."
De Ronde rijdt komend weekend in het Zwitserse Genève zijn laatste wedstrijd voor Wereldbekerpunten en mag van zijn vier resultaten een resultaat wegstrepen. Koos is evenals IJsbrand Chardon, Boyd Exell en Jozsef Dobrovitz inmiddels zeker van een ticket voor de finale in Bordeaux in februari, waarvoor de beste zes menners in aanmerking komen.

Uitslagen

Uitslag CAI-W Boedapest (Hun) 4 december 2011:

1. Boyd Exell (AUS) 237.65

2. Jozsef Dobrovitz (HUN) 253.72

3. Koos de Ronde (NED) 260.14

4. Zoltan Lazar (HUN) 152.41

5. Werner Ulrich (SUI) 153.17

6. Jozsef Dobrovitz jr. (HUN) 154.74

7. Jozsef Scheik (HUN) 199.06

Stand na 4 van de 7 wedstrijden:

1 IJsbrand CHARDON NED 24

2 Koos DE RONDE NED 22

3 Boyd EXELL AUS 20

4 Jozsef DOBROVITZ HUN 15

5 Zoltan Lázár HUN 8

6 Tomas ERIKSSON SWE 5
6 Rainer DUEN GER 5

8 Werner ULRICH SUI 4

9 Georg VON STEIN GER 3

10 Theo TIMMERMAN NED 2