Zorg- en Overheid oorzaak scherpe daling HRM vacatures na de zomer

Persbericht van Yacht Group Nederland B.V.

Strategische HR-professionals nog steeds gewild

Zorg- en Overheidssector oorzaak van scherpe daling HRM vacatures na de zomer

Het aantal vacatures voor HRM professionals is in september en oktober 2011 sterk gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In september 2011 waren er 41% minder vacatures en in oktober 2011 daalde het aantal vacatures met 31%. De daling is bij operationele functies aanzienlijk hoger dan bij strategische HR-rollen. Dit blijkt uit de analyse "Trends en Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor HRM Professionals" van Michel Verdoold, competence director HRM bij Yacht, detacheerder van interim professionals.

Michel Verdoold: "Tot en met de zomer van 2011 was het aantal vacatures maand op maand hoger dan in 2010. Na de zomer wordt ineens een significant dalende trend zichtbaar, ongetwijfeld als gevolg van de macro-economische berichten en vooruitzichten. Eens te meer zien we het klassieke patroon, waarbij in economisch onzekere tijden de vraag naar HR-professionals aanzienlijk vermindert. Buitengewoon zorgelijk, gezien de grote HR-thema's waar men voor staat. Denk aan vergrijzing, de roep om duurzame inzetbaarheid, diversiteit en de behoefte aan wendbaarheid in deze onzekere tijden."

Kansen vooral in private sector
De daling wordt vooral veroorzaakt door de afname van het aantal vacatures in de sectoren Overheid en Zorg. De daling in deze sectoren is zo groot (overheid -44% en zorg -32% van het begin van het jaar tot november), dat het de licht stijgende vraag in de private sector compleet overschaduwt. Michel Verdoold: "Ook dit is zorgelijk, omdat de overheid misschien wel voor de grootste HR-uitdagingen staat. Uitstellen kan, maar hoe langer je wacht, hoe groter de inhaalslag is die je vervolgens moet maken. Bijvoorbeeld op het gebied van het werven van talenten, arbeidsmarktcommunicatie en de inzet van social media."

Stijging vacatures in financiële sector
Binnen de financiële dienstverlening is nog wel sprake van groei. Het aantal vacatures is in 2011 gestegen (met 45%). Dit wordt veroorzaakt door de grootschalige herstructureringstrajecten die in deze sector plaatsvinden.




Razende Robot Reporter