Rijksoverheid

Nederland voorzitter conferentie tegen biologische wapens

Nieuwsbericht | 05-12-2011

De mondiale strijd tegen de verspreiding van biologische wapens blijft onze aandacht eisen, zegt minister Rosenthal. `Biologische wapens blijven een ernstige bedreiging voor vrede en veiligheid in de wereld.' Onder Nederlands voorzitterschap komen vanaf 5 december meer dan honderd landen samen in Genève om te bezien hoe biologische wapens verder kunnen worden terug gedrongen tijdens de zevende Toetsingsconferentie van de Biologische en Toxine Wapenconventie (BTWC).

Het BTWC werd in 1972 gesloten tussen Groot-Brittannië, de VS en de Sovjet-Unie. Het verdrag verbiedt het bezit, gebruik en ontwikkeling van biologische wapens en vormt hiermee een van de pilaren van het internationale non-proliferatiebeleid.

De zevende conferentie duurt van 5 tot en met 22 december. De landen die partij zijn bij de conventie buigen zich dan over het functioneren van de BTWC; en ze ontwikkelen een werkplan voor de periode tot de volgende toetsingsconferentie in 2016. Behalve de partijen bij de conventie zullen ook waarnemende staten, internationale en niet-gouvernementele organisaties deelnemen en hun expertise inbrengen.