Gemeente Son en Breugel


haalbaarheidsonderzoek Dommeldal

Projectbegeleiding haalbaarheidsonderzoek Dommeldal

De colleges van de drie Dommeldal-gemeenten Nuenen, Son en Breugel en Geldrop-Mierlo hebben besloten dat WagenaarHoes organisatieadviseurs het haalbaarheidsonderzoek naar samenwerking tussen de gemeenten gaat begeleiden.

Voorgeschiedenis
De gemeenteraden van de drie gemeenten hebben in juli en september jl. besloten dat voorafgaand aan concrete uitvoeringsbesluiten en maatregelen over samenwerking tussen de drie gemeenten op het terrein van bedrijfsvoering en strategische alliantie eerst een extern onderzoek plaats moet vinden. Dit onderzoek moet de meerwaarde manifest en expliciet maken en een eenduidig toekomstbeeld schetsen van de samenwerking tussen Nuenen, Son en Breugel en Geldrop-Mierlo.

Aanbesteding
De drie colleges hebben vervolgens aan Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant (BIZOB) opdracht gegeven de aanbesteding te begeleiden. Dit proces is in september gestart. Aan vijf partijen is een offerte gevraagd. Met kwaliteit en prijs als belangrijkste criteria zijn vervolgens drie van deze partijen op 11 oktober uitgenodigd om hun offertes te presenteren aan de drie colleges.

WagenaarHoes
De colleges hebben gekozen voor WagenaarHoes Organisatieadvies uit Driebergen. Dit bureau heeft een uitgebreide ervaring op het vlak van intergemeentelijke samenwerking.
In de gepresenteerde aanpak ligt de nadruk enerzijds op het bestuurlijke proces en anderzijds op de inhoud. Het bureau heeft aangegeven dat een heldere, gezamenlijke bestuurlijke lijn van belang is. Niet alleen na en op basis van het uit te voeren onderzoek, maar ook voorafgaand aan en tijdens het onderzoek. Dat maakt het mogelijk het onderzoek beter en preciezer uit te voeren.

Vragen beantwoorden
Concreet betekent dit dat de drie colleges in december tot en met februari met elkaar aan de slag gaan met de volgende vragen:
1. Wat is het strategisch perspectief van de afzonderlijke gemeenten? In andere woorden: wat zijn de uitdagingen van de afzonderlijke gemeenten en wat moet samenwerking de afzonderlijke gemeenten op korte en langere termijn opleveren?

2. Wat is het strategisch perspectief van de drie gemeenten gezamenlijk? In andere woorden: wat moet de samenwerking op korte en langere termijn voor meerwaarde voor Dommeldal als geheel hebben?
3. Wat zijn de belangrijkste criteria waaraan we de samenwerking gaan toetsen en welke samenwerkingsmodellen komen dan in beeld? De vraagstelling en beantwoording van deze vragen wordt ambtelijk en vanuit WagenaarHoes ondersteund.

Planning
Eind februari zal een gemeenschappelijke raadsbijeenkomst voor de drie gemeenten plaatsvinden waarin gesproken wordt over antwoorden op bovenstaande vragen. Het is van belang om een heldere bestuurlijke lijn vanuit de gemeenteraden te krijgen, die richting geeft aan de precieze uitwerking die in de periode daarna zal plaatsvinden.